TAJNA SREĆNOG BRAKA: Jednom nedeljno opustite se uz flašu vina

Parovi koji jednom nedeljno sebi dozvole da zajedno podele bocu nekog finog vina imaju izglede da budu srećniji od drugih koji u potpunosti izbegavaju alkohol

  • 0

Istraživači su proučavali 1.500 bračnih parova, ispitujući ih o njihovom odnosu i zajedničkim navikama, uključujući tu i one vezane za konzumiranje alkohola. Ispostavilo se da oni supružnici koji s vremena na vreme u društvu onog drugog vole da popiju pokoje piće, najbolje flašu vina, imaju više izgleda za sreću.

 

Autori istraživanja primetili su i to da zadovoljstvo porodičnim životom raste sa svakom prilikom da partneri nazdrave jedno drugom.

 

- Količina vremena koje partneri odvajaju da zajedno popiju alkoholno piće umnogome povećava šansu da oboje budu srećni u braku. Što češće imaju priliku da nazdrave jedno drugom, to su zadovoljniji svojim odnosom – poručuje tim sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu.

 

 

Idealna mera je jednom nedeljno, a čak 91 odsto žena i muškarca otkrilo je da se osećaju daleko srećnijim kada u ovom intervalu sa svojim bračnim drugom podele flašu vina. Oni koji to češće rade nešto su manje srećni, dok oni supružnici koji nikada piju zajedno ne osećaju toliku bliskost i ljubav prema partneru. Najnesrećniji su oni brakovi u kojem jedno od partnera pije neumereno, dok drugi ili retko pije ili uopšte ne konzumira alkohol.

 

- U poslednje vreme u medijima se o alkoholu stalno piše u negativnom kontekstu. Zato je veoma dobro što smo pronašli i jedan pozitivan primer u vezi s nečim što je odavno postalo neizostavni deo naše kulture – izjavio je Džon Dafi, profesor na Univerzitetu u Birmingemu.

 

 

Autorka studije Džesika Mejkldžon ipak napominje da je važno sprovesti dodatna istraživanja da bi se utvrdila tačna veza između ispijanja alkohola i bračne sreće.

 

- Važno je napomenuti to da, bez obzira na usklađenost u vezi, prisustvo teških oblika alkoholizma negativno utiče na zadovoljstvo u braku,  baš kao što ugrožava i mnoge druge aspekte života – zaključuje ona.

 

(Telegraf.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA