TAJNA FATALNE PRIVLAČNOSTI: Naučnici objasnili ljubav na prvi pogled (VIDEO)

Ako ste se ikada pitali zašto vam se neka osoba u sekundi toliko dopadne da biste istog trenutka s njom otišli u krevet, nauka je konačno dala odgovor

  • 0

Različite tačke medijalnog prefrontalnog korteksa, smeštenog u prednjem delu mozga, trenutno stvaraju stav o fizičkoj privlačnosti i o tome da li je određena osoba "ona prava". Prema rezultatima istraživanja urađenog u Irskoj, odluka se donosi u nekoliko milisekundi posle pogleda na novo lice.

Kako bi uradili istraživanje, stručnjaci su doveli 78 žena i 73 muškarca. Svi oni bili su heteroseksualnog opredeljenja i samci. Tokom istraživanja, naučnici su pravili parove koji su sedeli i razgovarali po pet minuta. Nakon toga parovi bi se menjali. Nakon završetka istraživanja, učesnici su popunjavali anketu o tome koga bi želeli ponovo da vide.

Međutim, pre početka, naučnici su skenirali mozak trideset i devet učesnika. Njihova moždana aktivnost snimljena je dok su posmatrali fotografije osoba koje će uskoro sresti. U roku od nekoliko sekundi morali su da se odluče za ocene od 1 do 4, u zavisnosti od toga koliko bi želeli da budu u vezi ili imaju seks sa nekim od ljudi sa slike. Takođe, morali su da kažu i koliko im je fizički privlačna određena osoba.

Tokom narednih nekoliko dana, oni su se susreli sa svima koje su videli na fotografijama. Njih 63 odsto pokazalo je isto interesovanje za osobe koje su ocenili najvećim ocenama prilikom posmatranja fotografija, a nešto manje od dvadesetak odsto na ovaj način spojenih parova nastavilo je da se viđa i nakon istraživanja.

Deo mozga koji je bio najaktivniji prilikom odlučivanja je bio medijalni prefrontalni korteks.


- Smatramo da se u tom delu vrši poređenje naspram velikog broja drugih opcija. Rezultati pokazuju da smo svi mi veoma površni, jer u samo nekoliko milisekundi procenjujemo fizičku privlačnost – rekao je psiholog Džefri Kuper.

Pogledajte kako naš mozak reaguje na osobu koja nam se ludački sviđa.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA