ŽIVA ISTINA: Žene su seksepilnije u štiklama

Stručnjaci su zaključili da dame zaista izgledaju daleko atraktivnije kad nose visoke potpetice nego kad su u niskim cipelama ili patikama

  • 0

Istraživanje su sproveli naučnici s Univerziteta Portsmut, a zaključak je da više pete pomažu da se naglasi ženstvenost tako što skreću pažnju na senzualne delove tela.

Istraživači su snimali grupu od 12 žena u dvadesetim godinama dok su hodale na pokretnoj traci i u ravnim cipelama i u visokim potpeticama. Svaka je imala u svom posedu između četiri i 25 pari cipela s visokim petama koje su nosile barem jednom nedeljno. Drugoj grupi muškaraca i žena prikazali su snimke hodanja ovih dama u visokim i niskim cipelama. Apsolutno svi učesnici koji su pogledali film zaključili su da te žene izgledaju atraktivnije u štiklama.

Naučnici su koristili takozvani "point-light display" (PLD) proces u kom su svetleći markeri (svetleće tačke) postavljeni oko tela na video-snimku. To znači da se telo i lice učesnica eksperimenta nije videlo, i da su posmatrači mogli da ocenjuju samo na osnovu siluete od svetlećih tačaka.

U drugom eksperimentu grupu gledalaca su zamolili da ocene da li je osoba na video-snimku koja hoda prema njima muškarac ili žena. Kad su dame imale ravne cipele, za polovinu njih su posmatači poverovali da je reč o muškarcima.

Naučnici su, takođe, merili razliku u koracima kada su žene nosile štikle i ravne cipele. Zaključili su da žene izgledaju ženstvenije u visokim potpeticama, jer su zbog njih primorane da prave manje korake i jače njišu kukovima.

(Hercegovina.info; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA