Preljuba nam je u genima

Zbog što kvalitetnijeg potomstva i potrebe da se što lakše produži ljudska vrsta, u naše gene urezao se promiskuitet

  • 1

Koliko god mi želeli da pobegnemo od toga, čini se da nam je varanje ipak u prirodi. Doktor Kristofer Rajan, jedan od autora knjige “Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality”, tvrdi da je promiskuitet upisan u ljudske gene, dok je monogamija stigla kasnije i nije se “primila” kod svih.

- Seksualna monogamija u ljudsko društvo je stigla nakon poljoprivredne reforme i pojave privatnog vlasništva, ali ona nije promenila ljudsku prirodu - ističe dr Rajan, koji je čitav svoj naučni rad posvetio analizi ljudske seksualnosti.

Analizirajući seksualno ponašanje primata, ali i samih ljudi, dr Rajan je zaključio da je ljudska seksualnost evoluirala, kao i mnoge druge ljudske osobine. Danas je, kako pojašnjava, cilj seksualnosti emotivno zbližavanje, a ne rad na potomstvu, kao što je to bilo pre.

Upravo zbog potomstva u naše gene urezao se promiskuitet, kako bi se lakše nastavila ljudska vrsta. Danas pak društvo priznaje isključivo monogamiju koja, kako ističe dr Rajan, ljudima uopšte nije urođena.

- Monogamija nije laka i nije za svakoga. Oni koji tvrde da nisu rođeni za monogamiju verovatno ne lažu jer većina sisara nije monogamna - naglašava dr Rajan.

(TPortal.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bajker

    6. mart 2013 | 10:31

    Neka zivi ljubav neka prestane rat bolje je ratovati sa zenama nego sa muskarcima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA