Manjak sna, trostruko manje sperme

Kod muškaraca koji ne spavaju dovoljno količina sperme smanjuje se u značajnoj meri, ponekad toliko da je moguće da ozbiljno ugrozi njihovu plodnost

  • 0

Problemi sa spavanjem mogu drastično da smanje plodnost mladih muškaraca, upozorava studija. Količina spreme muškaraca koji ne spavaju dovoljno je smanjena i oni imaju smanjene testise.

Ovo istraživanje je prvo koje je istražilo povezanost između nedostatka sna i plodnosti muškaraca. Istraživanja o spermi koja su se sprovodila poslednjih nekoliko godina odnosila su se na bojazan da je muška plodnost ugrožena lošim dijetama i stilom života, pa čak i hemikalijama koje se nalaze u životnoj sredini. Međutim, studija koju je sproveo Univerzitet Južne Danske sugeriše da moderne navike spavanja, takođe, mogu predstavljati jedan od uzroka neplodnosti.

Naučnici su istražili blizu 1.000 muškaraca u njihovim ranim tinejdžerskim i dvadesetim godinama koji su se kasnije priključili vojsci. Postavljana su im pitanja u vezi sa tim koliko često su loše spavali, a zatim i da li su imali poteškoća da ponovo zaspe nakon što se probude tokom noći.

Oni koji su otišli u prevremenu penziju budili su se tokom noći i utvrđeno je da je količina njihove sperme smanjena za 25 odsto u odnosu na one koji nisu imali problema sa snom. Testovi su pokazali da su njihovi testisi znatno umanjeni.

- Problemi sa spavanjem povećali su se u industrijskom svetu tokom poslednjih decenija kada su se i pojavili problemi sa kvalitetom sperme. Rezultati su veoma značajni za javno zdravlje - navodi se u studiji.

Naučnici su dodali kako nije utvrđeno zbog čega nedostatak sna utiče na nivo spreme. Pretpostavlja se da muškarci koji manje spavaju žive nezdravim životom. Imaju višak kilograma, piju više alkohola i često su pušači. Postoji mogućnost da problemi sa snom utiču na nivo testosterona.


Eksperti ističu kako je za odmor idealno spavati između 7 i 8 časova svake noći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA