Istine i zablude o ljubavi i seksu

Ljudi su skloni verovanju u neke blesave stvari, naročito kada je ljubav u pitanju. Iako im se čini da mnoge "činjenice" odaju partnera ili partnerku, u mnogim slučajevima se i te kako varaju. Ipak, ima tu i pomalo istine

  • 0

Muškarci i žene su skloni verovanjima u razne zablude koje su već uveliko uvukle u pore društva. Svako od nas je bar jednom čuo za neke od njih, ali uglavnom su u pitanju samo fraze koje niko nikada nije dokazao. Međutim, ima i onih stvari koje su istinite, ali ipak ređe u odnosu na netačna verovanja. U većini slučajeva se zapravo radi o mitovima, naročito onim ljubavnim, o kojima se svakodnevno raspravlja i razgovara po gradskim kuloarima, pritom ne razmišljajući o njihovoj tačnosti ili neistinitosti. Bilo kako bilo, treba da budete svesni šta su zapravo istine, a šta je miljama daleko od njih.

Mit: Partnera možete da promenite

Jedna od najčešćih grešaka u vezi je misao da možemo da promenimo partnera. Bilo kakav pokušaj mogao bi da rezultira raspadom veze, a promena je moguća samo ako partner to želi. Ako on odluči da poradi na svojoj ličnosti, to je njegov izbor, a ne vaš, tako da vaša odluka o njegovoj promeni i ne igra neku ulogu.

Istina: Na odabir muškarca utiče ženin ciklus

Žene u zavisnosti od menstrualnog ciklusa privlače različiti muškarci. Tokom ovulacije one biraju seksi i manje pouzdane tipove sa većim nivoom testosterona, dok su im pre ovulacije zanimljiviji stabilni muškarci.

Mit: Pre braka je bolje živeti zajedno

Danas više od 80 odsto parova živi zajedno pre braka, pokazala je jedna američka studija. Ipak, stručnjaci tvrde da zajednički život povećava rizik od raskida. Gotovo petina parova koji su živeli zajedno doživeli su krah veze, dok je isto učinilo tek 12 procenata parova koji nisu bili pod istim krovom.


Istina: Feromoni utiču na privlačnost

Feromoni su hemijske izlučevine u znoju koje kod suprotnog pola mogu da izazovu seksualnu reakciju. Tako žene kod muškaraca privlači i njihov znoj, odnosno derivat testosterona androstendion. Ta hemikalija uzbuđuje žene i čini ih srećnijima, a učinak traje i po nekoliko sati, pokazalo je jedno američko istraživanje.

Osim znoja, prirodan miris u kombinaciji s parfemom koji sadrže feromone može da pojača nečiju privlačnost, ali samo ako se dobro slaže s njegovim jedinstvenim genotipom. Evolucija je tako odredila da žene mogu namirisati potencijalnog partnera za dete, a dobro čulo mirisa štiti ih, takođe, od mogućih bolesti.

Mit: Muškarci se boje uspešnih žena

Iako im uspešne žene mogu delovati pomalo zastrašujuće, muškarcima se pre svega sviđaju inteligentne i samopouzdane partnerke. Oni u njima vide ravnopravnog partnera koji će im pomoći da se što lakše nose s problemima. Osim toga, moć je svakako dobar afrodizijak.

Mit: Sa seksom treba pričekati sve do trećeg sastanka

Najvažnije je da partnera dobro upoznate pre upuštanja u intimne odnose. Pa ako se osećate spremnima za to i pre trećeg sastanka, to je sasvim u redu. Svaka veza je jedinstvena pa je najvažnije slušati sebe, a ne tamo neka nepisana pravila.

I istina i mit: Brak ubija seksualni život

Oko ove tvrdnje stručnjaci nisu složni. Istraživanja su pokazala da bračni parovi imaju kvalitetniji seksualni život nego samci, ali s druge strane imaju seks ređe od njih. Mnogi parovi se žale da je nestalo uzbuđenja, a veliki broj njih je priznao da im je dobar san draži od seksa.

(T. Milić / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA