Za ove poslove ženama treba dozvola od muža

Verovali ili ne, u čak 15 zemalja sveta žene ne mogu da rade pojedine poslove bez pisane dozvole muža. Evo o kojim zemljama i poslovima je reč

  • 4

Udate žene koje traže zaposlenje u čak 15 zemalja sveta ne mogu da rade pojedine poslove bez pisane dozvole muža. Naime, u Siriji, Kamerunu, Nigeriji, Mauritaniji, Gabonu, na Zapadnoj obali i u Području Gaze, Demokratskoj Republici Kongo, Boliviji, Gvineji, Iranu, Kuvajtu, Jordanu, Sudanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima žene nemaju potpunu slobodu pri pronalaženju posla, otkriva istraživanje Svetske banke.

Studija je, takođe, pokazala da čak 79 država ima neki oblik restrikcije vezan za poslove koje žene mogu da rade, a ono što je iznenadilo, to je da u Rusiji postoji čak 456 zanimanja koja su zabranjena ženama. Između ostalih, tu su poslovi vodoinstalatera, upravljanja poljoprivrednim mašinama, montiranja antena i mnogi drugi.

Prema rečima predsednika Svetske banke Jim Jong Kima, u mnogim zemljama je mnogo toga urađeno na polju iskorenjivanja diskriminacije žena, ali i dalje postoji mnogo toga što bi trebalo da se uradi.

(T. Milić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA