ŠTA VAS ČEKA U BRAKU: Iskušenja kojima morate odoleti

Mnogi ljudi stupaju u bračnu zajednicu a da zapravo i nisu spremni na sve izazove koji se ispred njih postavljaju. Od onog trenutka kada stanete na "ludi kamen", sve se menja

  • 2

Brak nije robija, ali zna da bude zaista pravi izazov. Nije lako funkcionisati u zajednici. Razumevanje i kompromis postaju ono što je sveto u odnosu i to su definitvno dve stvari bez kojih nema daljeg funkcionisanja.

Ono što bi trebalo da znate to je da nema hepi enda koji viđamo u filmovima ili crtaćima. Brak je ozbiljna "igra" u kojoj, ukoliko stvari prepustite slučaju, možete vrlo lako da propadnete. Baš zbog toga morate da budete svesni svih problema koji će se naći pred vašim nogama, a na vama je da ih što brže i bolje rešite.

Jeste li doneli pravu odluku?

Ako ste tek stupili u brak, možda mislite da je dovoljno da odaberete pravog partnera i bićete srećni do kraja života. Onda se jedan dan probudite i shvatite da vas vaš savršeni partner, ipak, ne čini srećnom apsolutno svaki trenutak zajedničkog života. Ponekad ćete se upitati zašto ste se uopšte žurili u brak. U dobru i zlu ne znači samo biti zajedno kada se dogodi velika tragedija, već i kad vam je dosadno.

Brak je na najvećem iskušenju upravo na dnevnoj bazi - kada rutina zajedničkog života počne svoju vladavinu. Možda se ponekad osećate usamljeno ili razočarano, ali prvo morate da pustite svoje ideale o savršenom braku. Kada shvatite kako brak nije destinacija, već putovanje ispunjeno jednakom količinom dobrog i lošeg, dosade i zanimljivih trenutaka, počećete uistinu da uživate.

Morate da se trudite više nego što ste mislili

I pre braka ste bili svesni kako se oko svake veze treba potruditi. Ali trud ne znači samo kako ste spremni da predvidite neke partnerove male navike koje vas nerviraju. Tek kada počnete zajednički život, zaista upoznajete nekoga. I verujte, svaki put kad pomislite kako poznajete svoju bolju polovinu, iznenadiće vas nečim novim.


Brak znači zajednicu dve osobe koje rastu zajedno i pronalaze nove načine ulaganja u odnos.

Katkad ćete ići u krevet ljuti

Svi znamo za savet: "Ne odlazi u krevet ljut(a)", ali u braku nije jednostavno niti poželjno držati se toga. Ponekad je zaista potrebno prespavati, odmoriti se i trezne glave nastaviti raspravu, a ne insistirati na razgovoru u trenutku svađe. Predah u "akciji" pomoći će vam kako biste razmislili jeste li zapravo ljuti, povređeni ili oboje. Tako ćete lakše prepoznati izvor svojih osećanja i otkud nastaju te svađe.

Možda je rasprava izbila oko toga ko češće iznosi đubre, ali zapravo je podstaknuta time da ne osećate da vas partner dovoljno uvažava. Bez dobrih predaha, ponekad se i kvalitetni argumenti mogu pretvoriti u glupo prepucavanje bez kraja, te ste na kraju i dalje povređeni.

Seks nije uvek na rasporedu

Ponekad jednostavno niste raspoloženi za seks, a razlozi nemaju nikakve veze s vašim partnerom. Razdoblje bez seksa sasvim je normalan deo braka. Seksualna "suša" ne znači kako više niste jedno drugome privlačni, već kako je nešto drugo, na primer kvalitetan san, ove nedelje možda važniji.

Umesto da vreme gubite pokušavajući da izračunate koliko često bi trebalo da vodite ljubav, radije se usredsredite na pronalaženje vlastitog ritma. Takođe, pobrinite se da, ukoliko seks nije na rasporedu, ne izostaju barem zagrljaji, dodiri i poljupci.

Važnije je sarađivati nego uvek imati pravo

Svi volimo kada smo u pravu i uživamo u dokazivanju vlastite pameti. Ali imajte na umu kako "ja sve najbolje znam" osobe mogu ponekad i te kako da iznerviraju partnera svojim stavom. Gledajte na to ovako - kada dođe do razmirice, ne postoji pravo i krivo razmišljanje, jedino vaše i vašeg partnera.

Niti ste vi potpuno u pravu, niti je voljena osoba potpuno u krivu. Čak i kada se ne slažete sa drugom stranom, uvek poštujte i uvažavajte tuđe mišljenje.

Srećan brak ne isključuje svađe

Kao što je važno pronaći bračni sklad i ravnotežu, ponekad je važno kvalitetno se posvađati. Zašto? Kada se svađate, ne podižete samo glas, već na površinu izvlačite i prikrivene probleme. Tako ćete raspraviti ono što vam zaista smeta i vezu dovesti na nov, viši nivo.

Možete da menjate samo sebe

Ako mislite kako ćete promeniti voljenu osobu kad budete zaplovili bračnim vodama, razmislite ponovo. Preobražaj potpuno izgrađene, odrasle osobe, njegovih navika, verovanja i načina razmišljanja nemoguća je misija. Takođe je i nepotrebna.

Ono što zaista treba menjati jeste način na koji vi reagujete na svog partnera. Uvek se podsetite kako vam se svideo zbog toga što jeste, a ne zbog toga što bi jednog dana, prema vašoj viziji, trebalo da postane.

(Telegraf.rs/PortalOko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA