Sedam poražavajućih činjenica o savremenoj ženi

Iako su žene sve uspešnije na svim poljima, polna diskriminacija je i dalje prisutna. Međutim, iznenađujuće je da to čak primećuju i muškarci

  • 1

Moderna žena je oličenje snage, odlučnosti i uspešnosti, a činjenica je da je takvih dama sve više. Uspesi koje nižu na poslovnom planu, održavajući pritom i porodicu, sve su primećeniji u društvu. Međutim, i pored svega toga, diskriminacija je i dalje prisutna, a ovo čak priznaje i veliki broj pripadnika takozvanog jačeg pola.

Časopis "Elle" odlučio je da ispita status žena u poslovnom svetu, pa je sproveo istraživanje nad više od 1.200 muškaraca i žena koji su odgovarali na pitanja o radnim navikama, ciljevima i iskustvima. Rezultati su vrlo zanimljivi i ukazuju na sedam bitnih stavki koje se tiču moderne žene.

- Polna diskriminacija još uvek postoji i to ne samo kada je reč o platama. Gotovo 30 odsto žena veruje da su doživele razne oblike diskriminacije na poslu, a o podatku iz nedavne studije Oranizacije za evropsku saradnju i razvoj da jedna dama u radu provede u proseku dva i po sata duže od muškarca, bolje i da ne govorimo.

- Žene gotovo nikada ne traže povišicu. Oko 53 odsto žena priznalo je da nikada nisu zatražile veću platu, ali to je izjavilo i 48 odsto muškaraca. Ipak, muškarci već prilikom potpisivanja ugovora dogovore bolju platu.

- Žene imaju osećaj da su pod većim nadzorom. Čak dve trećine dama izjavljuje da ih na radnom mestu nadziru češće i strože nego muškarce, a s time su se složili i muški ispitanici.

- Mnogi još uvek veruju da žene nisu dovoljno snažne za vodeća mesta na poslu. Alarmantan je podatak da u to veruju i same žene - njih 34 odsto!


- Više od 30 procenata žena veruje da bi bile bolje plaćene kada bi bile muškarci. Njihova verovanja podupiru i statistike koje pokazuju da su i u najrazvijenijim zemljama muškarci još uvek bolje plaćeni od žena.

- Žene se ne boje glasno da govore na sastancima i zauzimaju se za svoje ideje. Tako je barem izjavila polovina ispitanica koje kažu da neprestano iznose ideje na javnim sastancima.

- Stari polni stereotipi još su uvek vidljivi na radnim mestima. Zaposlene žene i dalje se opisuju kao saosećajne, pristojne i strpljive. Muškarci se pak opisuju kao lenji i agresivni.

(Telegraf.rs/Elle)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA