Evo zašto muškarci odmah posle seksa zaspu

Verovali ili ne, muškarcima je u genima zapisano da nakon orgazma nisu sposobni ništa drugo da rade osim da spavaju

  • 19

Ma koliko da vam ide na živce ta grozna navika vašeg dragog da se odmah nakon vođenja ljubavi okrene na drugu stranu i zahrče na sav glas, znajte da on ne može protiv sebe. Nauka je to i potvrdila.

Muški mozak je genetski programiran tako da se odmah nakon uspešno obavljenog posla produžetka vrste isključi i telo pošalje na zaslužen odmor. Nakon pojačane potrošnje seksualnih hormona, počinju da se luče hormoni zadovoljstva oksitocin i serotonin, a za njim odmah i hormon sna melatonin i neurotransmiter gama-aminobuterna kiselina (GABA).

- Hemija muškog organizma u potpunosti se promeni nakon ejakulacije. Otpušta se supstanca prolaktin koja snažno utiče na telo i psihu, tako da se on oseća užasno umorno – objašnjava Dejvid Mekenzi, seksolog s Univerziteta u Vankuveru.

Mišići počinju da se opuštaju, nervi takođe, a na skenerskom snimku mozga vidi se kako se samo za par trenutaka od orgazma moždani centri za budnost i pažnju naglo gase. Priroda je uredila stvari tako da pripadnici jačeg pola posle seksa nemaju kud osim da spavaju.

- Svi muškarci nakon orgazma doživljavaju taj period kada kao da su umrtvljeni i ništa ne može da ih pokrene, pa čak ni nova tura seksa. Kod žena stvari stoje potpuno drugačije, jer su one sposobne da dožive seriju višestrukih orgazama, jedan za drugim, bez ikakve pauze. Zato one ne mogu da razumeju svoje partnere koji odmah nakon seksualnog čina žude za odmorom – rekao je Serž Stoleru, francuski lekar.

Žene koje se dure što njihovim momcima nije do maženja, trebalo bi da shvate da i muškarci imaju svoje hormonalne cikluse, baš kao što one same imaju ovulaciju i PMS, samo što kod jačeg pola to nije u pravilnim, mesečnim intervalima.


- Ako pažljivije obratite pažnju na psihofizičko stanje svog muškarca, odnosno elemente kao što su nivo energije, raspoloženje, polni nagon, primetićete da postoji šablon. Kada shvatite kako on funkcioniše, naučićete kako i kada možete da izvučete iz njega maksimum. Nakon seksa, jednostavno shvatite da morate da odustanete i pomirite se s tim da je vaš partner bezvoljan i umoran – poručuje endokrinolog Markus Lo.

Ipak, ako muškarac baš želi da ugodi svojoj voljenoj i još neko vreme nakon seksa provede budan ćaskajući se i mazeći se s njom, uz mali napor volje, to će biti u stanju da ostvari. Stručnjaci savetuu da popije kafu ili jak čaj pre odlaska u spavaću sobu, a nakon obavljenog posla da odmah posegne za rashlađenim voćnim napitkom, najbolje od grejpfruta. Isto tako, preporučuje se i (zajedničko) tuširanje mlakom ili čak hladnom vodom odmah nakon seksa.

Ako ipak želite da mu se osvetite, psiholozi savetuju da mu priredite malu zvrčku. Umesto da se prepustite strastima, jedne večeri se samo nežno sklupčajte uz njega i uskratite mu seks. Videćete i sami, vrlo brzo vi ćete zaspati ko klada, a on će biti budniji nego ikad, u čudu kako je tako nešto moglo da mu se desi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA