Lek protiv anoreksije je ljubav!

Kako pokazuje najnovije istraživanje, “hormon ljubavi” oksitocin pokazao se kao odličan borac protiv jednog od najtežih poremećaja u ishrani savremenog doba

  • 1

Supstanca oksitocin, poznata i kao "hormon ljubavi", mogala bi uskoro da počne da se koristi u lečenju osoba s anoreksijom. Inače, ovaj "hormon vezivanja" telo prirodno luči tokom seksualnih odnosa, porođaja i dojenja.

U opsežnoj studiji anoreksičnih pacijentkinja, britanski i korejski naučnici otkrili su da oksitocin značajnu menja njihovu sklonost ka fiksiranju na slike namirnica koje debljaju i obrise "predebelog" tela u ogledalu, sugerišući da bi se ovaj hormon mogao pretvoriti u lek koji bi im pomogao da prevaziđu nezdravu opsednutost dijetom.

Anoreksija pogađa milione ljudi širom sveta, uključujući svaku 150. tinejdžerku u Britaniji, gde je to jedan od vodećih uzroka smrti vezanih uz poremećaje psihičkog zdravlja u tom uzrastu. Iako u većini pogađa devojke i žene, može se pojaviti i kod muškaraca.

Osim problema s hranom i fizičkim izgledom, pacijenti koji boluju od anoreksije često imaju probleme u socijalnim kontaktima, uključujući napetost i hipersenzitivnost na negativne emocije.

Ranija istraživanja pokazala su da oksitocin može da pomogne pojedinim osobama s autizmom, ublažavajući njihovu napetost u kontaktima, ali i da umanji hronične bolove.


(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA