ZABORAVITE KONDOME: Stiže prsten koji štiti od trudnoće i side

Patrik Kiser, inženjer biomedicine sa Univerziteta Nortvestern nedavno je osmislio malu spravu koja bi mogla da donese velike promene za intimno zdravlje žena

  • 8

Izgleda da je došlo do revolucije kontracepcije s obzirom na novu spravicu koja će se uskoro naći na tržištu. U pitanju je vaginalni prsten koji je osmišljen na američkom Univerzitetu Nortvestern od strane naučnika Patrika Kisera, a koji će ubuduće štititi žene od neželjene trudnoće, herpesa, ali i HIV-a.

Prsten deluje tako što, nakon nameštanja u vaginu, otpušta antiretroviralni lek, odnosno tenofovir, kao i konraceptivno sredstvo, odnosno levonorgestrel, koje u roku od 90 dana štiti ženu od svih neželjenih efekata seksa.

Doktor Kiser je zajedno sa svojim saradnicima pet godine radio na dizajniranju ovog prstena, vodeći računa da bude od odgovarajućeg materijala, ali i veoma pouzdan.

S obzirom da prsten ima zadatak da otpušta određene doze supstanci koje su zaslužne za zaštitu od trudnoće i polno prenosivih bolesti, poseban izazov celom timu predstavljao je dizajn samog proizvoda. Na kraju projekat je rezultirao prstenom koji je u obimu širok oko 5.5 cm i koji za vreme svog delovanja otpušta oko 10 miligrama tenofovira i 10 mikrograma levnorgestrela.

Naučnici veruju da će prsten zaista napraviti revoluciju u ženskom kontraceptivnom svetu, naročito u zemljama u razvoju. Do tada se očekuju prvi utisci dama širom sveta.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dale

    17. mart 2014 | 17:13

    Na kutiji pise da ne zasticuje od HIV niti od SIDE!

  • Daca

    17. mart 2014 | 15:54

    Ccccc al je srb zaustala. Ja sam to koristla i ureduje ali to je laz da stiti od HIV!!!!

  • Vlada

    17. mart 2014 | 20:07

    Moja zena koristi NuvaRing vec godinama. Cak zene primaju poruke kad da ih vade i menjaju. super stvar!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA