MUŠKARCI, OPREZ: Stres ubija vaše spermatozoide!

Kod jačeg pola stresan život može direktno uticati na kvalitet spermatozoida, smanjiti njihov broj, a samim tim i smanjiti šansu da muškarac "napravi bebu"

  • 4

Muškarci koji se nalaze pod ogromnim stresom teže postaju očevi, a neretko imaju i zdravstvenih problema s neplodnošću. Prema rezultatima najnovije američke studije, stres je uzročnik niže koncentracije spermatozoida u ejakulatu, ali i deformisanosti i smanjenoj pokretljivosti malih plivača.

- Kod pripadnika jačeg pola upravo kvalitet sperme predstavlja ključni pokazatelj plodnosti - objašnjavaju naučnici, koji su proučavali spermograme muškaraca uzrasta od 38 do 49 godina poredeći ih sa nedaćama s kojima se oni nose u svom životu.

Oni koji su za sebe rekli da su pod velikim stresom, po pravilu su imali gore nalaze pokretljivosti i broja spermatozoida. Iako stres povezan sa radnim mestom nije imao prevelik uticaj na nalaze, naučnici su otkrili da nezaposleni muškarci imaju najmanje šanse za začeće zbog smanjenog nivoa muškog polnog hormona, testosterona.

- Iako nam nije potpuno jasan mehanizam usled kojeg stres utiče na kvalitet sperme, za njega se oduvek zna da ima velik uticaj na zdravlje, a očigledno i na plodnost - zaključila je autorka studije, doktorka Pem Faktor-Litvak.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    5. jun 2014 | 08:41

    Pa da zivimo u normalnoj drzavi...

  • bla

    4. jun 2014 | 12:06

    JESTE nemoj da se stresiras pa ljudi dal ste vi normalni...samo kad udjesh u gradski prevoz eto stresa a da ne pricham o poslu i ostalim stvarima.....

  • alb@n

    5. jun 2014 | 00:03

    Kad zimam platu veoma sam srecan ali nazalost to traje samo par dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA