≫ 

REŠENA MISTERIJA VEKA: Otkriveno zbog čega penis nema kosti (VIDEO)

Veruje se da su muškarci izgubili kost u penisu u vremenu kad je monogamija postala dominantna reproduktivna strategija

  • 2

Kost u penisu imaju mnoge vrste sisara, kod majmuna može biti dužine prsta, kod morža može narasti i do 60 cm, no mužjaci ljudskog roda je nemaju, piše Gardijan.

HRVATI BESNI: "Srbi imaju veći penis od nas"

Naučnicima je ova kost poznata pod nazivom "baculum" i malo je čudo revolucije, a zbog činjenice da kod različitih sisaraa varira u veličini od nekoliko santimetara pa do preko pola metra, opisuje se kao najrazličitija kost koja je ikad postojala.

Istraživajući njen evolucijski razvoj, naučnici su tražili odgovor kad su je muškarci izgubili. Istraživanje su proveli naučnici sa Univerziteta Koledž u Londonu, a otkrili su da se ova kost kod sisara razvila još pre 95 miliona godina, a kod primata se pojavila pre 50-ak miliona godina.

Razlika u veličini te kosti počela se primećivati kod različitih životinja, a smatra se da je odlučujući faktor dužina seksualnog odnosa. Mužjaci vrsta kod kojih penetracija traje duže od tri minuta (što je bio strateški faktor kojim se osiguravala oplodnja ženke te istovremeno onemogućavalo konkurenciju da se okuša) razvili su dužu kost, koja se nalazila u vrhu penisa, a ne u "bazi".

Stoga se smatra da su je muškarci izgubili otprilike u vremenu kad je monogamija postala dominantna reproduktivna strategija, u vreme našeg pretka Homo erectusa pre nekih 1,9 miliona godina. U teoriji, mužjaci u monogamnim odnosima ne trebaju provesti toliko vremena penetrirajući ženku jer su manje šanse da će je zaskočiti drugi muškarci.

- Sa smanjenom konkurencijom među mužjacima, manja je potreba za baculumom. Bez obzira na ono što želimo misliti, mi smo zapravo jedna od vrsta koja spada među one kod kojih penetracija traje manje od tri minuta u proseku - zaključuju naučnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    16. decembar 2016 | 14:40

    Dobro je samo da je ta kost izumrla jos i to da imaju sto bi se cinjelo od njih mozda bi ih i ona boljela.

  • Sveznan

    17. decembar 2016 | 11:07

    Da ne pridje drugi muzjak dajte molimvas saceka koi minut i nastavi eto danas inamo grupnjake hoceli izrast ponovo kost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA