Šta se ZAISTA dešava sa plućima pušača kada ostave cigarete?

Pluća samo po sebi imaju svoje mehanizme da se zaštite od oštećenja, ali to nije uvek slučaj

  • 7

Dim cigarete može imati širok spektar zdravstvenih efekata na telo, a pluća i disajni putevi su najteže pogođena područja.

 

Evo zašto se od PRVE JUTARNJE CIGARETE najčešće dobija rak!

 

Pušači, ovaj napitak od 3 SASTOJKA će očistiti vaša PLUĆA, a košta manje od 100 dinara (RECEPT)

 

Međutim kada osoba prestane da puši, smanjuje se lučenje sluzi u plućima.

 

Kako vreme prolazi primećuje se normalnije disanje, pogotovo kada osoba vežba, nema više onaj kratak dah, već diše dublje. Tokom prvih nekoliko nedelja dešava se da bivši pušač mnogo više kašlje od samog pušača.

 

"Kašljanje čisti pluća",objasnio je Dr Norman Edelman.

 

I naravno najveća korist od svih, kada odlučite da prestanete da pušite, je smanjena mogućnost za dobijanje karcinoma pluća, što je osoba duže nepušač, to je mogućnost za dobijanje ovog karcinoma manja.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Pluća samo po sebi imaju svoje mehanizme da se zaštite od oštećenja prouzrokovanih duvanskim dimom. Međutim ako su tu u pitanju godine, pa i decenije pušačkog staža, oštećenja pluća mogu biti trajna.

 

Dugogodišnje konzumiranje cigareta može dovesti do emfizema, hronične opstruktivne bolesti pluća. Ovo stanje oštećuje plućne alveole, gde se odvija razmena kiseonika i ugljen-dioksida.

 

Jednom kada se pluća osobe oštete do tačke emfizema, zidovi disajnih puteva izgube svoj oblik i elastičnost, čineći da se vazduh iz pluća teško potiskuje. Ove promene pluća su trajne i nepovratne.

 

Međutim, nikad nije kasno da se odreknete pušenja, bez obzira na godine i pušački staž. Svakako ima mnogo razloga da donesete odluku i prestanete da pušite.

 

Daljinac baner

 

 

 

 

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wolf

    9. jul 2017 | 14:04

    Nije strasno pusio sam cigarete 23 godine prestao sam da koristim marta 2016 i sve je u psihi preporucujem svima da probaju da ostave duvan,znam da nije lako i da nesmete da probate da pretanete da pusite i ja dok nisam probao nisam znao da mogu da prestanem sa pusenjem cigareta ni u ludilu al preporuka je ostavite duvan.

  • Zoran

    9. jul 2017 | 17:06

    Pušio sam 30 godina. Sada nepušim već 13 godina. Kašljao sam i sam sebi se osećao na duvan. Odlučio sam da je to nužno zlo , u glavi stvorio sliku o tome i pestao pušiti. Sada mi je mnogo lakše, ali se mnogo bolje osećam. I mislim da na moj način svako može ostaviti pušenja bez suvišnog bacanja novca na razne preparate. Ako nemaš svest u glavi o tome, ostalo je bacanje novca.

  • Ivan

    9. jul 2017 | 17:03

    Pusio jednu paklu dnevno od svoje 18 godine sve do 2015g,punih 37g pusio kada popijem ode po1 i po pakla.Pre 2 g dr.mi rekao da imam bronhijalnu asmu,ostavio sam cigare od tada,kamo srece da nikad nisam zapalio,bacite to ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA