Šta to sebi dobro radite ako stojite 3 sata svaki dan?

Dr Majk Lusmor, čelnik Instituta za sport i vežbu tvrdi da postoji velika količina dokaza koja ide u prilog tvrdnji da prostim stajanjem možemo da doprinesemo boljem zdravlju

  • 5

Vodeći sportski konsultant u Britaniji izjavio je da bi javnost trebalo da bude više ohrabrena da krene da se bavi "slabijim" vežbanjem, kao i da ukoliko stojimo svakoga dana 3 sata, to nam može produžiti život za 2 godine.

Dr Majk Lusmor, čelnik Instituta za sport i vežbu tvrdi da postoji velika količina dokaza koja ide u prilog tvrdnji da prostim stajanjem možemo da znatno doprinesemo boljem zdravlju.

- Slaba aktivnost, pa čak i redovno ustajanje iz stolice može da promeni vaš život. Aktivne osobe smanjuju rizik za dobijanje srčanih bolesti za 40 odsto u poređenju sa neaktivnim osobama- izjavio je Lusmor.

On je takođe upozorio da vladine smernice kojima se odraslim osobama savetuje da se bave „umerenim“ vežbanjem u trajanju od 30 minuta 5 dana u nedelji nisu praktične i izvodive kao i da „jedva“ 7 odsto muškaraca i 4 odsto žena obavlja dovoljno aktivnosti kako bi im izašli u susret, piše list "Independent".

- Međutim, postoje i dobre vesti. Čak i mala količina aktivnosti može znatno da doprinese zdravlju, i to je ono što treba naučiti populaciju-  izjavio je Lusmor.

Ovaj savet ide u prilog izveštaju koji je pronašao vezu između višečasovnog sedenja i povećanog rizika za dobijanje raznih vrsta kancera.

Ova analiza posmatrala je podatke iz 43 studije koje su pokrivale više od 4 miliona osoba, a otkrila je da je svega dva sata provedenih u sedećem položaju dnevno dovoljno da se za 10 odsto kod žena poveća rizik za dobijanje raka grlića materice, za 8 odsto rizik od razvijanja raka creva i za 6 odsto rizik za dobijanje raka pluća.

Lusmor je takođe napomenuo da veća fizička aktivnost ima i velike „mentalne prednosti“ i da se rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti smanjuje za trećinu.

- Aktivnost nije samo moćnija od lekova za određena stanja, već može biti i lek za skoro sve- izjavio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    22. jun 2014 | 21:19

    Da li vazi,(Boze mi pomozi ),i stajanje,bar,na jednoj - nozi?...

  • Dragan

    23. jun 2014 | 00:53

    Bolje ležati 20 godina nego se 20 godina stajati za još 2 godine života

  • bre

    23. jun 2014 | 08:03

    A ako stojimo osam sati dnevno bez pauze?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA