Više nikada nećete UĆI U AUTO pre nego što uradite jednu veoma PROSTU I VAŽNU stvar

Unošenje dovoljno vode može biti od presudne važnosti za vožnju, jer utvrđeno je da dehidracija utiče na bistrinu uma, pravovremene reakcije, fokusiranje, koncentraciju i raspoloženje

  • 3

Pre nego što uđemo u automobil, svako od nas prvo ode do WC-a, proveri da li je poneo vozačku i saobraćajnu dozvolu, novčanik, ključeve i ima li dovoljno benzina u rezervoaru.  Ipak, to znači da propuštate važnu sitnicu koja može da vam spasi život dok ste u saobraćaju.

 

Vozačima je svakodnevno ispred nosa, ali retko ko zna čemu služi: Namenu poluge na srednjem retrovizoru možete samo noću da vidite

 

Ako vidite vozača koji ovo radi, bežite od njega: Trikovi koje koriste mogu da vas koštaju života!

 

Istraživanje sprovedeno u SAD otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola. Zato je vrlo važno, da popijete dovoljnu količinu vode pre nego što krenete da vozite, pogotovo kada su vrućine.

 

Da bi utvrdili povezanost vožnje i ispijanja tečnosti, istraživalo se koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti.

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Prvog dana ispitanici su svakih sat vremena pili čašu vode i napravili 47 grešaka, dok su sutradan svakih sata vremena pili samo gutljaj vode i napravili 101 grešku. Greške koje su pravili odnosile su se na prelaženje preko trake i prekasno kočenje.

 

Naučnici su došli do zaključka da ljudski mozak ne funkcioniše najbolje kad je organizam dehidriran.

 

Dehidracija takođe negativno utiče na veštine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije pa čak i na raspoloženje. Kada organizmu fali vode, ni mišići ne funkcionišu dovoljno dobro.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    9. jun 2017 | 16:28

    Zreba ubaciti u auto elektroniku za debile i tu sijalicu i alarm da kaze soferu da pije vode i da ide da piski!!! Moderni automobili su bas ko stvoreni za retardirane! Biiip-vezi pojas...Biiip-zatvori vrata...biiip -izduvala guma? A ima jos i ono:Na prvom raskrscu skrenite levo"??? Pa koj cu ja i da ulazim u taki avto,nek ide sam!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA