≫ 

Meso, riba, sir i sladoled: Prost način da proverite kakvog je kvaliteta hrana koju kupujete

Koliko puta ste se vratili sa pijace ili prodavnice nezadovoljni kvalitetom hrane? Otkrivamo vam neke od tehnika koje mogu da vam pomognu pri sledećoj kupovini

  • 0

Postoje razni načini da proverite kvalitet prehrambenih proizvoda koje jedete svaki dan. Međutim, većina zahteva angažovanje profesionalaca ili posebne opreme.

VEOMA VAŽAN razlog zbog kog nikako ne smete da KUVATE spanać, grašak i kupus

Hrana koju treba da jedete leti: Bićete siti, osveženi, a nećete se ugojiti

ODMAH GA BACITE: Ako vidite ovo u vašem začinu - NEUPOTREBLJIV JE!

Otkrivamo vam neke od saveta, koje sami možete da uradite kod kuće ili dok ste u supermarketu.

Piletina

Obratite pažnju na bele pruge i debeli sloj masti na pilećim grudima. To znači da su farmeri ubrizgali hormone rasta u živinu, a pilići su prebrzo postigli težinu. Takvo meso nije dobro za zdravlje. Boja je takođe vrlo važna stvar da obratite pažnju: ako je žućkasta, nije sveža. Sirove pileće grudi treba da budu roze i ne bi trebalo da budu previše mekane.

Švapski sir

Kapljica joda će vam pomoći da proverite da li sir sadrži škrob. Ako ima, mrlja će postati tamno plava, a ako nema, boja će ostati žuta ili braon. Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi. Ako sadrži masnoće od povrća, biće žuto. Posle ovog testa, sveži sir možda dobije kiseo ukus, ali neće promeniti boju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Med

Sipajte malo meda na površinu. Lažni med kaplje i odmah se širi na površinu. Kvalitetan med je prilično debeo i skuplja se na dnu prilikom ceđenja. Ako osetite ukus karamele, to znači da je med zagrejan. Ako primetite previše slatko, to znači da ovaj med sadrži beli šećer.

Pavlaka

Da biste proverili da li sadrži biljne masti, kašičicu kisele pavlake promešajte u čaši tople vode. Proizvod slabog kvaliteta stvoriće bele ljuspice. Prava pavlaka je homogena i gusta.

Smrznuto voće i povrće

Proverite da li u paketu zamrznutog proizvoda ima snega ili komada leda. Ukoliko ima, voće ili povrće nije pravilno skladišteno. Izaberite proizvode koji imaju mraz na njima.

Riba

Sveža riba ne sme da ima tamne oči, a zdrave škrge su uvek svetlo crvene boje. Krljušt bi trebalo da ima prirodni metalni sjaj, a peraja moraju da budu čvrsto pričvršćene za telo.

Foto-ilustracija: Wikipedia/Dezidor Foto-ilustracija: Wikipedia/Dezidor

Meso

Prilikom izbora mesa, pritisnite prstom. Sveže meso treba da bude otporno i ne bi trebalo da ostavlja otisak. Isecite veliki komad na pola: Ako je meso tamno, a ima bele konture, to znači da je njegov rok trajanja produžen nekim dodatkom. Osušite ga papirom - sveže meso ne sme da ostavi previše vlage i krvi.

Biljke

Na primer, uzmite vezu mirođije. Ako su listovi visili preko bočnih strana, već je uvenulo. Ako je boja suviše tamna i stabljike su preduge, to znači da sadrži nitrate. Sveže biljke su uvek prirodne, zelene boje.

Sir

Možete lako prepoznati sir koji sadrži biljne masti. Srušiće se kad ga odsečete, osušiće se i dobiti pukotine ako ostane neupakovan. Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi. Kvalitetan proizvod će postati mekši, ali ako se osuši i na njemu se pojavljuje vlaga, bolje je da ga ne jedete.

Sladoled

Stavite svoj omiljeni sladoled na sobnu temperaturu. Ako sadrži masnoće od povrća, ostaće duže zamrznuto i na kraju če se istopiti u tečnost. Sladoled sa kvalitetnim sastojcima istopiće se u debelu belu kremastu supstancu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA