Evo zašto nikako NE SMETE da uđete u bazen ako ste stavili KREMU ZA SUNČANJE

Zaštita od sunca koju svi koristimo mogla bi da bude veoma opasna

  • 0

Kreme za sunce štite nas od štetnog zračenja i oštećenja na koži, međutim, kada ih nosimo u bazenu, mogu da dovedu do stvaranja opasnih jedinjenja koja su veoma štetna po naše zdravlje.

Ovaj deo tela OBAVEZNO morate da POKRIJETE kada izlazite na sunce jer krema za sunce NE POMAŽE

Kosa može da ukaže na RIZIK od SRČANOG UDARA mesecima unapred

Jedinjenje koje se koristi u mnogim kremama za sunce postaje toksično kada dođe u dodir sa hlorom i ultraljubičastim zracima.

Avobenzon se smatra jednim od najefikasnijih jedinjenja protiv štetnih efekata sunca usled sposobnost da apsorbuje sunčevu svetlost različitih talasnih dužina koja može da dovede do oštećenja kože.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Međutim, ruski naučnici tvrde da avobenzon formira toksine koji mogu da dovedu do raka kada se izloži kombinaciji sunca i hlora u vodi.

Aldehidi, fenoli i acetil benzeni stvoreni su u eksperimentima koji su simulirali ljude koji u bazenu nose kremu za sunce.

Poslednja dva jedinjenja smatraju se izuzetno toksičnim i povezani su sa smrtonosnim tumorima i neplodnošću, tvrde stručnjaci sa Lomonosov univerziteta u Moskvi.

"Sudeći po rezultatima koje smo dobili, možemo da kažemoda generalno bezbedno jedinjenje u vodi stvara opasan proizvod, a poznato je da su acetil benzeni i fenoli toksični", objašnjava dr Albert Lebedev.

Kreme za sunce koje sadrže avobenzon koriste milioni ljudi širom sveta, a pristuni su i u kozmetičkim proizvodima kao što su balsami za usne, hidratantne kreme i šminka.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA