Zatrpavao je Amere trojkama, na putu je da nasledi Dudu, Žoca i Karija!

- Posebno pamtim rečenicu Željka Obradovića: "Dobro je dok vičem na vas. To znači da mi je stalo. Kad prestanem da vičem, to neće valjati". Tada to možda nisam razumeo, nije mi bilo jasno zašto nas ne hvali ako mu je stalo, ali sad razumem - kaže popularni Čiča za Telegraf

  • 27

Legenda srpske košarke, sada trener FMP-a Milan Gurović (38), na pravom je putu da postane jedan od najboljih  srpskih trenera. Ako se po jutru dan poznaje, onda bi on mogao da izraste u vrhunskog stručnjaka.

 

Ove sezone, kao debitant u trenerskom poslu, prvi put u karijeri vodi jedan seniorski tim, ali mu to nije smetalo da ubedljvo osvoji prvo mesto i šampionsku titulu KLS lige sa FMP-om. Samim tim, uveo ih je u Superligu, gde se bore za plasman na Jadran dogodine.

 

Što je još zanimljivije, imao je najmlađi tim u ligi s momcima od 18- 19 godina, uz samo pet iskusnih igrača u takmičenju koje je neizvesno i gde svako svakog može da pobedi i gde rade iskusni treneri, osvajači titula u mlađim selekcijama.

 

 

Može li Gurović da nastavi svoj put i da izraste u trenera, čime bi stao uz rame Željku Obradoviću, Dušanu Ivkoviću, Božidaru Maljkoviću, Svetislavu Pešiću, Dušku Vujoševiću... Učio je od svih njih, jer su ga trenirali.

 

I Željko Obradović je u svojoj prvoj trenerskoj sezoni s Partizanom osvojilo triplu krunu, Pešić s Bosnom titulu prvaka Jugoslavije, ali to su bili drim timovi SFRJ. Međutim, tako su najavili svoj potencijal za budućnost.

 

 

Predsednik KK Crvena zvezde Nebojša Čović kaže da je zapravo on bio vizionar i predložio da Milan Gurović dobije priliku da vodi FMP.

 

- Iako su mnogi bili sumnjičavi, moja ideja je bila da proba da vodi samostalno seniorski tim, i to najmlađi u KLS ligi. Kao što vidite, nisam pogrešio, jer je prvi na tabeli - kaže Čović.

 

 

Kao igrač nije imao dlake na jeziku. Danas je Milan Gurović vrlo je odmeren u svojim izjavama.

 

Za Telegraf priča da je učio od mnogih, ali da želi da izgradi svoj stil.

 

- Sarađivao sam s najboljim evropskim trenerima, od svakog sam ponešto naučio. Međutim, niko od njih mi nije idol, pokušavan da pronađem svoj sistem kako bih vodio ekipu - kaže Gurović, pa nastavlja:

 

- Od svih izjava posebno pamtim jednu rečenicu Željka Obradovića: "Dobro je dok vičem na vas. To znači da mi je stalo. Kad prestanem da vičem, to neće valjati". Tada to možda nisam razumeo, nije mi bilo jasno zašto nas ne hvali ako mu je stalo, ali sad razumem - objašnjava Gurović.

 

 

Igrači koje trenira za njega kažu da je uvek takmičarski nastrojen i da im prenosi pobednički duh i energiju koja ga karakteriše.

 

- Želeo sam da buedmo dobri u KSL, ali nisam mogao da pretpostavim da ćemo biti prvi. Sve dalje što budemo radili u Superligi je samo nadgradnja, šlag na tortu odlične sezone. Ne pretimo nikome od protivnika, ali se ne predajemo i igramo našu košarku - ističe.

 

- Trenerski, objektivno, u finalu vidim Crvenu zvezdu i Partizan, jer su izjednačeni i jasno je da imaju najveće šanse. Navijački, nadam se da će crveno-beli pobediti - priznaje Gurović.

 

 

O sledećem koraku u trenerskoj karijeri još ne razmišlja, ali priznaje da bi u daljoj budućnosti voleo s klupe da vodi baš Zvezdu ili neku drugu evroligašku ekipu. Bila je primetna njegova smirenost tokom meča Zvezda - Budiveljnik, kada je malo koji navijač crveno-belih mogao da se kontroliše.

 

- Sad drugačije gledam sve te mečeve, jer sam ih i sam kao igrač mnogo imao, a i posmatram ih iz drugog ugla. Ne navijački, već trenerski, razmišljajući o potezima mojih kolega -  kaže na kraju popularni Čiča.

 

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

 

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

 

(D. Stojmenović / M. Pavlović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA