IMA LI SRBIJA NOVOG SALETA ĐORĐEVIĆA: Ko su klinci koji pogađaju kao on? (VIDEO)

- Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz i Jovan Novak su tri najveća potencijala na poziciji jedinice - smatra iskusni trener Vlade Đurović, koji Bogdana Bogdanovića kao budućeg lidera reprezentacije vidi tek kad počne da osvajaja trofeje

  • 7

Svim ljubiteljima košarke u našoj zemlji, a naročito onima kojima je crno-bela boja u srcu, 16. april 1992. godine ostaće večno urezan u pamćenje. Tada je Aleksandar Đorđević u dvorani “Abdi Ipekči” u Istanbulu pogodio legendarnu trojku za pobedu Partizana nad Huventudom i osvajanje titule prvaka Evrope.

Kad se već govori o Aleksandru Đorđeviću, vraćaju se sećanja na periode kad smo bili košarkaška sila, na sve uspehe koje je njegova generacija postigla, njegove pogotke u najbitnijim trenucima i radost koju su ti momci donosili naciji.

U vreme kad više nismo dominantni u igri pod obručima, postavlje se pitanje da li Srbija ima legitimnog naslednika Đorđevića, koji može upravo pod njegovom komandnom palicom kao selektora Srbije da vrati našu košarku tamo gde pripada - na vrh.

Prvi za koga se smatralo da može da bude igrač oko koga će se vrteti igra nacionalnog tima i ko će biti neko ko će preuzimati odgovornost bio je Miloš Teodosić. Ali, prema rečima njegovog bivšeg trenera Vlada Đurovića, plemejker CSKA je mogao mnogo više, kako u nacionalnom timu, tako i na klupskom planu:

- Iskreno sam se nadao da je Srbija naslednika Đorđevića dobila u Milošu Teodosiću, ali sam pogrešio. I dalje sam siguran da je Teodosić bio potencijal da bude glavna figura, i u nacionalnom timu i u svojim klubovima, ali se to jednostavno nije desilo - kaže Đurović u razgovoru za Telegraf. On navodi imena mladih igrača u kojima treba tražiti novog vrhunskog plejmejkera:

- To su Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz i Jovan Novak. Ova tri igrača sam dosta posmatrao i mislim da su tri najveća potencijala na poziciji jedinice. Naravno da je nivo Đorđevića teško dostižan, ali smatram da se od ova tri momka možemo očekivati mnogo - smatra iskusni stručnjak.

Zanimljivo je i njegovo tumačenje uloge Bogdana Bogdanovića u reprezentaciji:

- Meni se Bogdanović mnogo sviđa kao igrač, a njegova prirodna pozicija je dvojka. On je lider na terenu, pravi pobednik i neko ko se ne libi da preuzme odgovornost. Ali, da biste postali veličine kao što su bili Kićanović, Dražen Petrović, Krešimir Ćosić, morate da osvajate trofeje. Oni vas čine velikima - nastavlja Đurović, da bi razgovor zaključio analizom koje karakteristike igrač koji odlučuje o sudbini pobednika treba da ima:

- Takve situacije rešava samo glava, mentalni sklop igrača, a ne fizičke karakteristike ili znanje. To vam se može objasniti na primeru Đoković-Nadal. Španac je fizički jači, ali Srbin je mnogo stabilniji u glavi i zato osvaja najbitnije poene. U tim trenucima je presudna psihička stabilnost - zaključuje Đurović.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. Raković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igh

    16. april 2014 | 18:44

    Dobri jesu ali Saletu ni do kolena nisu.

  • Strah

    16. april 2014 | 20:09

    Pa Bogdan je vec osvajao medalje !!!

  • Lala

    16. april 2014 | 19:43

    Da li ce Micic, Jaramaz ili Novak dostici visok nivo u mnogome zavisi ko im bude bio trener. Teodosic nije dostigao (a mogao je)jer se usmeravao prema klubovima za koje je navijao i novac koji je dobijao. Mozda bi Bogdanovic mogao da dostigne tako nesto ali pod uslovom da ostane jos 1-2 godine kod Vujosevica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA