FIFA ZVANA NEPRAVDA: 4 zemlje koje više od Katara zaslužuju da budu domaćin SP 2022! (FOTO)

Sep Blater je priznao da je dodeljivanje organizacije svetske smotre fudbala pustinjskoj monarhiji možda bilo greška, a postoji mogućnost i da joj se ona oduzme. Evo zemalja koje ovog sekunda mogu da uskoče kao zamena

  • 11

FIFA je jedna od najkontraverznijih organizacija na svetu, i to ne samo u sportskom domenu, a višedecenijske optužbe za korupciju i politikanstvo sve su snažnije. Pre samo mesec dana, predsednik svetske fudbalske federacije Sep Blater priznao je da je možda napravio grešku što je Kataru dodelio domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. godine, pre svega zbog užasnih vremenskih prilika koje u ovoj pustinjskoj monarhiji vladaju u letnjim mesecima kada je uobičajeno da se najbitnije sportsko nadmetanje igra, zbog čega se jedno vreme predlagalo da se igra tokom zime, protiv čega su ustali svi.

Blater tom prilikom nije spomenuo optužbe da je porodica Al Tani, koja vlada Katarom, debelo potplatila članove komisije koji su odlučivali o ovom pitanju, a nije se osvrnuo ni na strahotne uslove u kojima rade oni koji su već počeli da grade stadione koje ova zemlja inače nema, zbog čega je nazivaju i "robovskom državom".

Zbog svega ovoga, iako Blater priznaje samo vremenske prilike, postoji mogućnost da se Kataru na kraju ipak oduzme ovo domaćinstvo. Ako do toga dođe, ostaćemo bez domaćina Svetskog prvenstva te 2022. koja je za samo osam godina.

Jasno je da onaj ko bi hteo da ga zameni ne može da bude slične infrastrukture kao Katar, koji je uopšte i nema. Dakle, kandidati već moraju da zadovoljavaju osnovne uslove, odnosno sportske arene u kojima će se fudbal uopšte i igrati i bez čega ništa nema smisla.

Ko bi to mogao da bude? Ko je otpočetka trebalo da dobije ovu organizaciju?

ŠPANIJA & PORTUGALIJA

Ove dve zemlje su već pokušale da dobiju domaćinstvo SP 2018. koje je na kraju otišlo Rusiji, zbog čega ih posmatramo kao jednu državu, i biće više nego rade da preuzmu ono koje će se odigrati četiri godine docnije.

O razlozima zbog kojih je ovo najbolje rešenje ne treba trošiti reči, s obzirom da je Španija (do skora) aktuelni prvak sveta, dva puta za redom prvak Evrope (ukupno tri puta), da je to zemlja iz koje dolaze Real Madrid (aktuelni prvak Evrope i ubedljivo najtrofejniji klub ikada) i Barselona, zemlja koja ima ogromne stadione (pomenimo samo Santjago Bernabeu i Kamp Nou), hotelske kapacitete i neverovatnu popularnost fudbala.

Sve ovo važi i za Portugaliju, osim to da je postizala neke bitnije rezultate u globalnim i kontinentalnim nadmetanjima. Izuzev finala EP sa Grčkom pre 10 godina koje je izgubila i polufinala SP 2006. godine koje je takođe izgubila. Svejedno.

Povezanost ove dve države mrežom puteva i pruga jako je bitan plus koji se mora uzeti u obzir.

ENGLESKA

Kolevka fudbala nije bila domaćin svetske smotre od 1966, dakle skoro 50 godina. U međuvremenu, Meksiko je u međuvremenu na primer bio domaćin dva puta, kao i Nemačka. Pored toga, Engleska nije organizovala veliko takmičenje od 1996, kada je bila domaćin Evropskog prvenstva. To je 18 godina. Složićete se da je to previše za zemlju u kojoj je fudbal nastao, koja ima najjaču i najgledaniju ligu na svetu i u kojoj je ovaj sport više od igre i više od tradicije.

O infrastukturi i stadionima na kojima bi se igralo Svetsko prvenstvo, putevima i železnici koji povezuju gradove u kojima bi se igralo, hotelskom smeštaju i svemu ostalom što je neophodno, ne treba trošiti reči kada pričamo o ovoj zemlji.

Jedini razlog zbog koga bi možda sa Engleskom moglo da se sačeka je činjenica da Urugvaj nema nikakve šanse da dobije organizaciju stote godišnjice Svetskih prvenstava 1930. godine, zbog čega bi tu logično mogao da uleti "gordi albion". Kad već ne može prvi organizator, onda neka to barem bude kolekva fudbala.

Videćemo.

MEKSIKO I/ILI AMERIKA

Meksiko je, kao što smo rekli ali da ponovimo i informaciju dopunimo, dva puta u poslednjih 44 godine bio domaćin Svetskog prvenstva, ali je to poslednji put bio pre 28 godina.

Meksiko ima stadione, ima grozničavu ljubav prema loptanju, ima i želju da sa Amerikom organizuje SP 2026. godine, ali ima i nešto što svakako ne treba da ima: građanski rat koji bukti na njegovim ulicama između narko-kartela i države u kojima je u poslednjih sedam godina stradalo skoro 120.000 ljudi, ne računajući tu i 27.000 koji se vode kao nestali.

Sa Amerikom je druga priča. Amerika ima bukvalno sve što je potrebno, a to je i dokazala 1994. kada je organizovala najgledanije SP do sada. Nije bitno ni to što bi u tom slučaju razlika između dva njihova domaćinstva bila 28 godina, pošto je razlika između dva meksička bila samo 16.

A mogu i zajedno sa Meksikom.

FRANCUSKA

Evo još jednog ozbiljnog kandidata iz Evrope. Poslednji put su organizovali SP 1998. godine, a to su uradili na maestralan i vrhunski način. Niko ko je gledao finale na Sent Deniju, kada su domaćini dobili Brazil 3-0, neće zaboraviti tu feštu.

Zemlja galskih petlova ispunjava sve preduslove, kao i Španija/Portugalija, Engleska i Amerika (ili Meksiko, ako izuzmemo bezbednost).

Stadioni? Tu. Hoteli? Tu. Putevi? Tu. Brza železnica? Tu. Popularnost fudbala? Tu. Geografska bliskost sa ostalim fudbalskim velesilama Evrope? Tu.

Razum u FIFA? Nismo sigurni gde je.

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero trokadero

    23. jul 2014 | 13:56

    Nije baš Španija (još uvek) aktuelni prvak sveta. Mislim svi gledasmo pre 10 dana finale je a u njemu ni Š od Španije :-)

  • Dr Jaka Blazic

    23. jul 2014 | 15:17

    Pa i mi smo vise zasluzili nego taj Katar

  • grobar do koske

    23. jul 2014 | 14:45

    Da li slutite na nesto..uskoro jos jedna "nepravedna" odluka FIFE za pecurkance..Sah,Mat,Katanac ! Partizan-MIT ili cudo-PONOS SRBIJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA