Šta Maribor ima, a nemaju Partizan i Zvezda? Pre sedam godina počela je slovenačka fudbalska bajka!

Šampion Slovenije ne menja trenere kao čarape, posluje skromno i kod njega nema misterioznog nestajanja novca. U klubu su oni koji vole klub, fudbal i napravili su nešto u ovom sportu. Pamti ga i Rendžers...

  • 21

Fudbaleri Maribora posle 15 godina ponovo će igrati u Ligi šampiona. Ekipa iz Slovenije eliminisala je u plej-ofu ekipu Seltika i tako ostvarila istorijski uspeh, pa će se mušema najeltinijeg klupskog fudbalskog takmičenja ove jeseni zatresti na "Ljudskom vrtu".

Iako je škotska ekipa ove sezone evidentno nekvalitetnija ekipa nego prethodnih godina, to ne sme da umanji ovaj uspeh Maribora, koji je stpljivo i predano građen proteklih sedam godina. A evo kako je taj proces izgledao.

Posle četiri sezone bez titule, uprava Maribora je odlučila da sezonu 2007/2008 počne sa potpuno rekonstruisanim sportskim sektorom. Na mesto sportskog direktora dolazi legenda slovenačkog fudbala, Zlatko Zahovič, a prvi trener postaje takođe veliko fudbalsko ime, Darko Milanič, koji za svog pomoćnika postavlja ikonu kluba, Ante Šimundžu. Ovaj trio je doneo Mariboru ono što mu je trebalo.

Uneli su neophodne promene u funkcionisanju sportskog dela, postavili ispravan sistem rada, ušli su u ovaj projekat sa puno entuzijazma i energije, a kako im fudbalskog znanja ne manjka, rezultati su odmah počeli da pristižu. Na kraju te sezone titula jeste izmakla, ali je Maribor pokazao mnogo bolji fudbal i nagovestio da ga čeka blistava budućnost. Kako se prvenstvo bližilo kraju, čelnici slovenačkog kluba povučeni otpimizmom, odlučili sa da u potpunosti renoviraju stadion, pa su radovi ubrzani (počeli su 2006. godine), a "Ljudski vrt" je dobio sve potrebne obrise modernog fudbalskog stadiona, urpkos malom kapacitetu stadiona (nešto manje od 13.000). Otvaranje stadiona u maju 2008. godine bio je pravi spektakl. Tribine su bile krcate i na taj način su i navijači ovog kluba stavili do znanja da veruju u projekat.

Naredna sezona je bila kao iz snova, Maribor je osvojio sva tri trofeja na domaćoj sceni, a Milanič je postao prvi trener u istoriji Slovenije kome je to uspelo. Ipak, i dalje se čekalo na iskorak u Evropi i igranje u grupnoj fazi jednog od dva velika evropska takmičenja, jer je Maribor eliminisan iz kvalifikacija za Ligu šampiona od Ciriha, odnosno od Sparte Prag u borbi za Ligu Evrope.

Naredne godine opet nije osvojeno prvenstvo i to je pokazalo da je potrebno još rada kako oscilacija ne bi bilo. Ipak, u Mariboru nisu pravili nikakve promene niti klonuli duhom, jer se verovalo da će još bolji rezultati pristići. Tako je i bilo, jer od sezone 2010/2011 kreće prava fudbalska renesansa “ljubičastih". Titula je ponovo vraćena na "Ljudski vrt", a ovoga puta Palermo je bio nepremostiva prepreka za jesen u Evropi.

Ali, ona je dočekana i to na spektakularan način naredne godine. Makabi Haifa je izbacio „ljubičaste“ iz kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je Maribor eliminisao velikana škotskog i evropskog fudbala, Rendžers i plasirao se u grupnu fazu Lige Evrope, gde je osvojio samo jedan bod remizirajući sa Bragom na domaćem terenu, a pored portugalskog tima u grupi su bili i Klub Briž, odnosno Birmingem.

Naredne sezone opet su igrali Ligu Evrope, jer su ispali u plej-ofu od Dinama iz Zagreba (pre toga eliminisali Dudelanž, Željezničar), a sada su osvojili četiri boda, pobedom nad Panatinaikosom i remijem sa Totenhemom na domaćem terenu, a oba puta su bili poraženi od Lacija.

Sledeća godina donosi promenu na klupi Maribora. Darko Milanič se odlučio za novi izazov i preuzeo austrijski Šturm, a prvi trener je postao njegov pomoćnik Ante Šimundža. Rezultati opet nisu izostali. “Ljubičasti” su opet igrali Ligu Evrope, jer su ispali od Viktorije Plzen u plej ofu LŠ (pre toga izbacili su Birkikaru i APOEL). Ovoga puta su prošli grupu u kojoj su bili sa Rubinom, Varegemom i Viganom, a ispali su u šesnaestini finala od aktuelnog osvajača Lige Evrope, Sevilje.

Kako je Maribor svake godine pravio sve veći iskorak u Evropi, ove godine se sa velikim ambicijama krenulo u pohod na Ligu šampiona. Tim nije pretpreo veće promene, a dovedeni su Ibraimi iz Kaljarija, Salauh iz Makabi Haife i N'Daje iz Gorice, uz još par domaćih igrača. Maribor je prvo izbacio Zrinjiski, zatim Makabi iz Tel Aviva, a onda je usledio dvomeč sa Seltikom i neverovatan uspeh "ljubičastih". Naravno, u ovom uspehu simbolika nije mogla da izostane. Aktuelni trener, Ante Šimundža bio je deo tima koji je u sezoni 1999/2000 igrao Ligu šampiona, a cela višegodišnja evropska odiseja započeta je upravo protiv škotskog kluba i najvećeg rivala Seltika, Rendžersa.

Dakle u čemu je tajna Maribora. Od dolaska u klub Zlatka Zahoviča, Darka Milaniča i Ante Šimundže uspostavljen je sistem. Rad sa mlađim kategorijama je podignut na viši nivo, klub je finansijski stabilan, ne živi samo od prodaje igrača. Okosnica tima je na okupu već duži niz godina, koja se dopunjuje sa talentovanim mladim igračima, iskusnim povratnicima ili strancima koji prave razliku.

Za osam godina na klupi je došlo do samo jedne smene, a Darka Milaniča je zamenio njegov pomoćnik koji je samo nastavio već uspostavljenim šablonom.

Pored toga, Milanič nije bio smenjen kada nije imao rezulate već je imao potpuno poverenje uprave, jer se videlo da ispravno radi, a otišao je tek kada je sam hteo da se oproba u nekom drugom klubu. Pored toga nije bilo prodaje igrača pred bitne utakmice, nema kašnjenja plata, igrači Maribora ne tuže svoj klub ili traže raskid ugovora, novac ne nestaje misteriozno...Sve u svemu, nema raznoraznih nelogičnosti kao u srpskom fudbalu.

Od sezone 2007/2008, slovenački tim je ukupno osvojio pet titula šampiona Slovenije, tri Kupa Slovenije, četiri Superkupa Slovenije. "Ljubičasti" su tri puta igrali u grupnoj fazi Lige Evrope, jednom su uspeli i da prezime u evropskom takmičenju, a sada će svi u klubu moći da u petak od 12 časova ponosno gledaju kako se na žrebu u Nionu izvlači kuglica sa natpisom MARIBOR.

(M. Raković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa savic

    27. avgust 2014 | 11:52

    Takodje je bitno i okruzenje i ambijent u kome funkcionise Maribor... Slovenija je uredjena drzava, navijaci se ne ubijaju medjusobno i ne misle da su veci Slovenci, od drugih, zato sto navijaju za neki klub... I veliki su patrioti, navijaju za reprezentaciju svoje zemlje, bez obzira ko je golman, predsednik saveza ili selektor... A kod nas? Sve je suprotno... Mrznja, direktno mesanje politicara u fudbal, dugovanja, pretnje igracima da oproste dug ili deo duga, skidanje dresova ili kapitenskih traka... Nemamo veze sa Evropom...

  • Banja Luka slavi titulu !

    27. avgust 2014 | 11:17

    Pravo pitanje je sta imaju Zvezda i partizan a nema Maribor ? Odgovor je jednoatavan , lopove u upravi !

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    27. avgust 2014 | 11:10

    Imaju poštenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA