Svi rekordi Mundobasketa koje morate da znate!

Jao Ming, Hoze Pikulin Ortiz i Oskar Šmit samo su neki od igrača, koji će biti večno upisani u istoriju Svetskih prvenstava

  • 2

U subotu počinje novo izdanje Mundobasketa. Ovogodišnje izdanje biće održano u Španiji i biće 15. po redu, a evo koji igrači će biti večno upisani u istoriju Svetskih prvenstava.

Najviši igrač koji je ikada nastupio na jednom Svetskom prvenstvu je Jao Ming. Kineski reprezentativac je visok 2,29 metara, a nastupao je na Mundobasketima 2002. godine u Indijanapolisu i 2006. godine u Japanu.

Sa druge strane, najniži igrač koji je igrao na smotri najboljih svetskih reprezentacija je Tajron Megzi, koji je visok svega 1,59 metara, a on je igrao na Svetskom prvenstvu 1986. godine u Španiji.

Najstariji igrač koji je igrao Mundobasket je legendarni Portorikanac, Hoze Pikulin Ortiz, koji je na Mundobasketu u Indijanapolisu imao 38 godina. Ipak, ove godine će ga prestići Brazilac Marćlo Maćado, koji ima 39 godina.

Guo Aioun je najmlađi igrač koji je ikada igrao na Svetskim prenstvima. On je u Turskoj  2010. godine imao samo 16 godina.

Najbolji strelac Svetskih prvenstava je Brazilac, Oskar Šmit. On je na ukupno 35 mečeva, postigao 843 poena. Najbolji turnir mu je bio u Argentini 1990. godine, kada je u proseku imao 34, 6 poena po utakmici. Rekorder po broju poena ubačenim na jednom meču je momak iz Koreje, Jae Hur. Hur je na utakmici protiv Egipta, takođe na Mundobasketu u Argentini postigao 54 poena.

Najviše mečeva na Svetskim prvenstvima odigrao je Brazilac, Masijel Ubiratan. Brazilski košarkaš je u periodu od1963. godine do 1978. godine odigrao čak 41 utakmicu, a sa svojom reprezentacijom je osvojio jednu zlatnu, srebrnu i dve bronzane medalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA