Transfer drama iz ugla srpskih fudbalera!

Priznali ili ne, ali poslednjih nekoliko godina mora se naznačiti da su srpski fudbaleri jedni od traženijih na tržištu, pa su tako bilo da igraju u Superligi ili u inostranstvu, bili na ceni i ovog leta

  • 7

Uzbudljivo fudbalsko leto je za nama. U ponedeljak u ponoć zvanično je završena letnja pijaca u Evropi, a tokom prethodna tri meseca desilo se mnogo zanimljivih transfera i prelazaka igrača, a kao i obično najuzbudljivije je bilo poslednjeg dana prelaznog roka.

Hteli mi da priznamo ili ne, ali poslednjih nekoliko godina mora se naznačiti da su srpski fudbaleri jedni od traženijih na tržištu, iako se ni reprezentacija, a ni klubovi ne mogu pohvaliti zavidnim rezultatima. Ipak, i ovog leta su fudbaleri ponikli u našoj zemlji, a bilo da igraju u Superligi ili u inostranstvu, bili na ceni.

Neki su vrlo brzo pronalazili angažmane i višemilionske ugovore u velikim evropskim klubovima, a neki su pak čekali do samog kraja da možda promene sredinu, ali to se nije desilo. Zato smo odlučili da sumiramo kako je izgledao letnji prelazni rok iz ugla srpskih igrača.

Nema sumnje, svakako najveća zvezda ovog prelaznog roka koja dolazi iz naše reprezentacije je Lazar Marković, koji je za samo godinu dana u Benfiki potvrdio potencijal koji poseduje i za 25 miliona funti postao novi član Liverpula čime je postao jedan od najskupljih srpskih fudbalera u istoriji, ali i u Evropi ovog leta.

Za potpisom Dušana Tadića se vodila velika trka, ali je na kraju najuporniji bio Sautempton koji je pobedio u borbi za njegove usluge i platio 12 miliona evropskih novčanica Tventeu za njega. Uz Tadića još jedan Srbin se iz Holandije preselio u drugu zemlju, a to je Filip Kostić koji je za šest miliona evra otišao u Štutgart.

Posle dužeg vremena srpski fudbaleri su bili na ceni i u Italiji ovog leta, a Lacio je odlučio da ponovo bude meka za srpske igrače, pa su tako "nebeskoplavi" angažovali Filipa Đorđevića kome je istekao ugovor sa Nantom, ali i platili Udinezeu za Dušana Bastu koji je bio jedan od najtraženijih igrača na Apeninima letos. Dodajmo i da je Nemanja Vidić kao slobodan igrač stigao u Inter ovog leta.

Mnog bundesligaša je ovog leta angažovalo igrače sa naših prostora, a svakako među značajnijim transferima su dolazak Filipa Đuričića iz Benfike na pozajmicu u Majnc, kao i Aleksandra Ignjovskog i Slobodana Medojevića u Ajntraht iz Frankfurta. Nikola Đurđić se iz Grojter Firta preselio u Augzburg.

I na Pirinejima je bilo veoma uzbudljivo kada su u pitanju naši internacionalci, pa je tako Antonio Rukavina prešao iz Valjadolida u Viljareal, dok je Selta angažovala kapitena Vojvodine Nemanju Radoju za 900.000 evra. Takođe Dejan Lekić se preselio iz Sportinga iz Hihona u Eibar i posle nekoliko sezona ponovo će igrati u Primeri.

Ipak, jedan od zvučnijih transfera poslednjeg dana na Iberijskom poluostrvu jeste svakako odlazak Stefan Šćepovića, jednog od najboljih strelaca Segunde u Seltik, a dok smo i dalje u zemlji evropskih šampiona, pomenimo da je Majorka postala prava kolonija Srba jer su ovog leta u njene redove stigli Marko Šćepović, Filip Marković i Nikola Gulan.

Kada su u pitanju direktni odlasci iz domaće lige u inostranstvo mora se priznati da za razliku do prethodnih godina u fokusu evropskih ekipa nisu bili igrači Crvene zvezde i Partizana, već nekih drugih klubova. Biseri koje je imala Vojvodina su bili tražena roba na tržištu, pa su tako uz već pomenutog Radoju, i braća Milinković Savića prodati, ali je stariji Sergej odmah otišao u Genk, dok je 17-godišnji Vanja još godinu dana ostao, pre nego se preseli u slavni Mančester junajted.

U nekim slabijim evropskim ligama takođe je bilo aktuelno angažovanje Srba, pa je tako Ognjen Mudrinski otišao u švajcarski Arau, a da je moskovska Lokomotiva platila dobar novac za Nemanju Pejčinovića. U smiraj leta je i Luka Milivojević napustio Anderleht i otišao u Olimpijakos na jednogodišnju pozajmicu.

I Donji Srem je prodao igrača i to ni manje ni više nego u Seriju A, jer je poslednjeg dana prelaznog roka Rade Krunić, inače velika želja Crvene zvezde, potpisao za Veronu. OFK Beograd je isto tako u poslednji čas prodao Aleksandra Čavrića koji se pridružio Sergeju Milinkoviću Saviću u Genku. Adam Marušić se iz Voždovca preselio takođe u Belgiju, ali u Kortrajk.

Zvezdu su napustili bez obeštećenja Nenad Milijaš koji je otišao u Manisu i Dragan Mrđa koji je otišao u japansku Omiju, dok Partizan nije prodao nijednog svog igrača ove godine.

Pored gotovih transfera, kupovina i prelasci mnogih naših reprezentativaca i drugih igrača bili su aktuelni sve do poslednjeg trenutka, ali i još uvek su, jer prelazni rok i dalje traje u Rusiji, Izraelu i azijskim zemljama. Do poslednjeg momenta su se očekivali transferi Matije Nastasića, Adema Ljajića, Nikole Drinčića, za koga se još uvek ne zna da li će otići u Makabi iz Haife, Darka Lazovića, Srđana Babića...

U svakom slučaju bilo je ovo još jedno stresno leto za mnoge naše igrače, a videćemo već u toku jeseni kako je ko prošao u svojim izborima novih ili ostanku u starim sredinama.

(U. Marjanović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Davsokt

    2. septembar 2014 | 22:47

    Sta je sa Nastasicem...zasto nije otisao negde...zar misli celu polusezonu na klupi da sedi...

  • džordž

    2. septembar 2014 | 23:15

    nastasić ima jak ugovor u sitiju..nema potrebe da žuri sa odabirom kluba tek da bi igrao za manje para !!

  • Zo

    3. septembar 2014 | 01:23

    Kakva bi faca bio Nastasic da je dosao da odradi polusezonu za Partizan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA