Hronični alkoholičar je zamalo i verenicu povredio, ali se posle 4 godine vraća ski skokovima! (VIDEO)

Momak koji je dva puta isključen iz nacionalnog tima ponovo će učestvovati na takmičenjima

  • 0

Druga šansa za finskog ski skakača, Harija Olija. Momak rođen 1985. godine se posle četiri godine vraća na skakaonice, na kojima je dugi niz godina oduševljavao publiku.

Međutim, njegov sportski život nije bio do kraja profesionalan, zbog čega je i platio cenu. Dva puta je isključen iz reprezentacije zbog nediscipline i kasnih povrataka u hotel, a 2010. je završio karijeru jer se nije našao u timu za Svetsko nordijsko prvenstvo u Oslu.

Oli je osvojio srebrnu medalju na velikoj skakaonici na šampionatu 2007. godine, održanom u japanskom Saporou. Finac je u karijeri trijumfovao pet puta, a još četiri puta se našao na podijumu.

Oli, inače student matematike, takmičio se od 2002. do 2010. godine. Prvi put je trijumfovao u Svetskom kupu 2009. godine, posle čega je zabeležio još dve pobede.

Veče pred nastup u Obersdorfu 2008. godine, Hari je otišao u noćni provod. Sutradan je zabeležio dva skoka većim od 200 metara, što mu je na kraju obezbedilo šesto mesto u finalu.

Uz plahovit karakter, praksa ispijanja je prelazila u naviku, pa je Oli u avgustu iste godine izbačen iz nacionalnog tima, i to po drugi put. Bio je pijan tokom letnje turneje u Centralnoj Evropi, zbog čega je kasnio na takmičenje.

Policija ga je nekoliko puta uhvatila da vozi u alkoholisanom stanju. Jednom prilikom se pijan posvađao sa verenicom, da je umalo nije posekao čašom.

Međutim, imao je poverenje u reprezentaciji na Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine, kada je morao da spašava stvar posle diskvalifikacije Haponena i povrede Ahonea. Za malo mu je izmakla medalja.

U novembru 2010. godine, FIS je suspendovao Olija pošto je predstavnicima medija pokazao srednji prst posle jako lošeg skoka na jednom takmičenju. Finski skijaški savez ga je potom odstranio iz nacionalnog tima na neodoređeno vreme.

Izgleda da je vreme za povratak, pošto ga je selektor Finske Džek Klinga vratio u reprezentaciju.

- Pratio sam Harijev razvoj i trening. Postoje indicije da želi da se vrati skokovima i da bude pravi profesionalni sportista - poručio je selektor Džek Klinga pred takmičenje koje će se održati u subotu.

I MATI NIKENEN JE VODIO SLIČAN ŽIVOT

Olijev zemljak Mati Nikenen je najtrofejniji sportista u istoriji skijaških skokova. Od 1982. do 1990. godine na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima ukupno je osvojo 19 medalja, a četiri puta je bio olimpijski pobednik.

I Nikenen je imao sličan problem kao Oli. Osim što je bio poznat po prekomernom unosu alkohola, Finac je 2006. godine osuđen na četiri meseca zatvora zbog fizičkog napada na svoju suprugu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA