Legendarni igrač kojeg pamtite iz albuma Svetskih prvenstava ide u penziju!

Jedini Paragvajac koji je igrao na četiri Mundijala, jedini kojem su saigrači davali kapitensku traku makar minut bio na terenu, igrač koji nikad nije igrao u Evropi...

  • 0

Fudbalu je zbogom u 40. godini rekao Denis Ramon Kaniza Akunja, legendarni paragvajski fudbaler, ikona albuma Svetskih prvenstva i jedini igrač ove južnoameričke države koji je nastupio na četiri Mundijala.

Ako ste mrzeli kao klinci lik Kanize, koji vam se u tom trenutku pored silnih Romaria, Zidana, Del Pjera, Bekama činio kao ultra nebitan lik kojeg ste imali u 8 ili 13 duplikata, vreme je da mu se izvinite.

Igravši poslednjih par meseci za Rubio Nju, 10. klub u svojoj karijeri, član reprezentacije Paragvaja od 1996. do 2010. godine (jedan gol) je shvatio da ne može više.

- Zaustaviću se da ne pokvarim telo, koje me već neko vreme ne sluša. Dosta je bilo - rekao je nekako čudno simpatični Kaniza, pune dve decenije aktivan igrač.

Neko ko nije odigrao ni minut na evropskom tlu, a smatra se jednim od najupečatljivijih fudbalskih likova devedestih i naovamo zaslužuje samo reči hvale.

Posle Svetskog prvenstva u Nemačkoj rekao je zbogom reprezentaciji, ali je naknadno ponovo dobio poziv u nacionalni tim od Heralda Martina i doživeo čast kakva se malo ko fudbaleru ukazuje u životu - Saigrači su odlučili da koliko god igrao, kad god bude na terenu, kapitenska traka bude na njegovoj ruci.

Denis Kaniza je igrao u klubovima Paragvaja: Olimpiji i Nasionalu iz Asunsiona, Sportivo Lukenju i Rubio Njuu. Pečalbarstvo je gradio u Argentini (Lanus) i Meksiku (Atlas, Leon, Kruz Azul, Irapuato)

Igrao je kao bek ili štoper (sa visinom od 174 cm), trofeja se naosvajao, član je kluba 100 paragvajske reprezentacije, a poslednji meč će odigrati četvrtog decembra kada Rubio Nju bude gostovao 12. Oktobru.

Uvek je govorio kako ne voli slavu, a jedna želja mu se nije ostvarila. Da karijeru završi u svojoj Olimpiji, s kojom je stigao do prvog velikog trofeja, šampionske titule 1995. godine.

- U redu je, iako mi se to nije ostvarilo - rekao je Denis Kaniza nekoliko puta govorivši kako nikad kroz karijeru nije hteo buku, da je uvek želeo mir i tišinu oko sebe.

Deniz Kaniza, raritet južnoameričkog fudbala oprostiće se na stadionu od 8.000 mesta, u verovatno tihoj atmosferi, kakva ga je i krasila tokom čitave karijere.

(S. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA