Šta će posle ove odluke FIFA da rade srpski klubovi i razni menadžeri?

Svetska fudbalska organizacija odlučila je da ukine mogućnost vlasništva trećeg lica nad fudbalerima, odnosno, da zabrani menadžerima i agencijama da otkupljuju udeo u ugovoru igrača od kluba, a zatim ubiraju novac od transfera

  • 6

FIFA je donela odluku koja se neće svideti fudbalskim menadžerima, naročito onima koji rade u srpkom fudbalu i vrbuju talenotovane klince, ali verovatno i mnogim klubovima. Svetska fudbalska organizacija je odlučila da ukine pravo da u  fudbaler bude u vlasništvu trećeg lica.

Od maja 2015. godine vlasništvo trećeg lica će biti zabranjeno, a u saopštenju koje je ovim povodom izdato se navodi da će svi ugovori koji budu sklopljeni do kraja aprila naredne godine imati rok od godinu dana, odnosno da će treća lica do tada imati prava na transfer igrača.

Inače ovo pravilo posedovanja prava na fudbalera od strane trećeg lica znači da određeni, menadžeri ili agencije i investicioni fondovi mogu da kupe od kluba deo ugovora igrača, a da onda zarađuju od budućih transfera, što je bio čest slučaj u srpskom fudbalu.

Ovo pravilo je recimo u Francuskoj i Engleskoj zabranjeno, ali u mnogim državama nije bilo do sada, kao što su Španija i Portugalija. Zajednica igrača FIFPro jedan je od glavnih kritičara ovog prava, jer smatra da razni menadžeri pritiskaju igrače da prihvate unosne ponude najviše zbog svoje zarade, a ne zbog fudbala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    19. decembar 2014 | 22:46

    Ubacice se u klubove. Jedan se vec ubacio u zvezdu ne smijem da napisem KO je , jer mi necete objavit komentar

  • Nenad BG

    19. decembar 2014 | 20:36

    A niko da se zapita sta se desava sa novcem kojim menadzeri finansiraju mnoge igrace pa od njh nikad nista ne postane? Sta da se Zivkovic sad povredi, ko bi Ramadaniju dao pare koje je ulozio?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA