Zbogom Rikelme: Počeo je na nelegalnim turnirima, završio kao majstor fudbala (VIDEO)

Legendarni argentinski fudbaler odlučio da završi profesionalnu karijeru u 36. godini

  • 5

Huan Roman Rikelme nije završio u Kataru, Australiji, Indiji ili pak Americi. Mogao je debelo da unovči poslednje godine fudbalske karijere, ali nije. Zatvorio je krug, pokazao da je tipičan Argentinac i ''okačio kopačke oklin'' na mestu gde ih je prvi put i obukao - u Argentinos Juniorsu.

Malo ko zna da ga je na pre fudbalske korake naterao njegov otac za kog se smatra da je bio član mafije u Buenos Ajresu. Tukao ga je i terao da sa 10 godina igra nelegalne fudbalske turnire na ulicama glavnog grada Argentine.

Karijeru je počeo 1992. godine u Argentinos Juniorsima, da bi nedugo zatim prešao u Boku. Upravo za ovaj tim Rikelme je i debitovao u seniorskoj karijeri odakle je otišao u Španiju gde je igrao za Barselonu i Viljareal. Ponovo se vratio u Boku, a poslednji šest meseci je proveo u timu u kom je ponikao.

- Voleo sam da igram fudbal. Nadam se da su i oni koji su igrali pored mene to isto voleli. Pokušao sam da dam svoj maksimum za sve timove za koje sam igrao. Sada je vreme da uživam sa svojom porodicom. jedan život se završio, ali drugi počinje - rekao je Rikelme.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

 

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Za reprezentaciju Argentine nastupio je 51 put i postigao 17 golova, a povukao se u momentu kada je selektor bio Maradona. Tada je izjavio da više nikada neće igrati za nacionalni tim dok je ''El Pibe'' u njemu.

Možda mu Maradona nikada nije oprostio 25. oktobar 1997. godine. Boka je gubila od Rivera na poluvremenu sa 1:0, a saigrači su tražili da Rikelme uđe umesto ''zavisnika'' Maradone. Desetka kluba je iztašla napolje, a mlađani Rikelme je pomogao u preokretu i pobedi od 2:1.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Rikelme je 13 godina kasnije izabran za najboljeg fudbalera Boke svih vremena i poslednja prava ''desetka'' kluba. Sa argentinskim velikanom osvojio je pet titula prvaka države, tri trofeja Kopa Libertadores, Kup Sudamerikana, nacionalni kup i Interkontinentalni kup.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aka

    26. januar 2015 | 16:22

    Definitivno kralj fudbala. Zbogom legendo!!!

  • Tegi ;)

    26. januar 2015 | 16:03

    Veliki igrac,veci je majstor no sto mu je karijera bila,redak tip igraca.POSTOVANJE!

  • sokol

    26. januar 2015 | 18:00

    Majstor svog zanata! Izdvojijo bih njegovu skromnost na terenu. Bravo legendo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA