CAR TRANSFERA: Ovo je bugarski Mamić koji ima velike veze sa Srbijom!

Vlasnik Liteksa je od svog kluba napravio primer svima u Bugarskoj i regionu kako bi trebalo da posluju i prodaju igrače, a posebno ceni srpske trenere, uz to ga još neke stvari povezuju sa našom zemljom

  • 1

Mnogi ljubitelji fudbala u Srbiji se dive "alfi i omegi" zagrebačkog Dinama Zdravku Mamiću i njegovoj sposobnosti da za veliki novac proda talentovane igrače i želeli bi da i u Srbiji postoji neko takav, ali vrlo malo njih zna da sličan čovek postoji i u bugarskom fudbalu, doduše malo manje uspešan, ali opet za sve naše rukovodioce klubova odličan primer kako bi trebalo poslovati.

Reč je o čoveku po imenu Griša Gančev naftnom magnatu iz zemlje naših istočnih suseda i vlasniku fudbalskog kluba Liteks iz Loveča koji je početkom XXI veka pod njegovim patronatom uspeo da dogura čak i do šesnaestina finala Kupa UEFA i to dva puta.

Gančev je preuzeo tim kada je ispao u drugu ligu Bugarske, ali je odmahj uložio velika sredstva i ekspresno ga vratio u elitu, a i promenio mu ime u Liteks. Tada počinje njegova skoro 20-godišnja vladavina sa manje ili više uspeha.

Iako u poslednje vreme ne uspevaju da ostvare značajne rezultate ni na domaćoj, ni na evropskoj sceni (poslednja titula je uzeta 2011. godine), ali nije tajna da imaju najbolju transfer politiku i da su što se toga tiče postali pravi evropski klub i uzor svim ostalim ekipama u svojoj zemlji.

Printskrin: Youtube/Sportal.bg Printskrin: Youtube/Sportal.bg

Ovaj biznismen je u početku ulagao sopstveni novac u klub bespovratno, dovodio poznata trenerska imena i domaća i strana, poput Ljupka Petrovića, Miodraga Ješića, Hrista Stoičkova, Krasimira Balakova i drugih, ali onda je shvatio da bi klub mogao sam da obezbeđuje svoje stabilno funkcionisanje pre svega prodajom igrača, ali i TV pravima i raznim sponzorskim ugovorima.

Foto: Wikipedia/Litexfan Foto: Wikipedia/Litexfan

Tako je Gančev postao u punom smislu reči fudbalski biznismen i jedan od najboljih menadžera na prostoru Balkana uspevši da donese klubu više od 30 miliona evra u poslednjih deceniju i po, pre svega pametnim potezima prilikom prodaje igrača, ali i njihovog dovođenja.

Baš kao i njegov kolega iz Zagreba i on je shvatio da je u fudbalu najisplativije sakupljati mlade talente u svojoj zemlji i priključiti ih klupskoj fudbalskoj akademiji koju je otvorio, ali i za sitan novac dovoditi nepoznata i kvalitetne strance na kojima će kasnije zaraditi duplo više.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nije se libio Gančev, koga u rodnoj zemlji zovu i Car transfera, da i sam ide da pregovara sa roditeljima bugarskih talenata kako bi ih privoleo da svoje dete pošalju baš u Liteksovu omladinsku školu, gde su deca dobijala i svoje vaspitače koji su vodili računa o njima da ne skrenu sa fudbalskog puta. To ga jeste dosta koštalo, ali mu se i višestruko vratilo.

Mnoga od najpoznatijih fudbalskih imena u Bugarskoj su svoj put ka najjačim evropskim ligama započela baš tu, kao što su Radostin Kišišev iz Čartlona, Svetoslav Todorov iz Vest Hema, Stanislav Manolev koji se letos pominjao kao pojačanje Partizana, ali i Ivan Bandalovski koji je stigao među crno-bele ove zime i još mnogi drugi.

Foto: partizan.rs Foto: partizan.rs

Takođe i kada su stranci u pitanju umeo je da namiriše prave igrače na kojima će moći da zaradi poput Milivoja Novakovića, Bogdana Petraskua. Žana Filipa Kelea, brazilskog dvojca Toma i Doke...

Tako je uspeo samo na transferima igrača da donese klubui zaradu od 29,7 miliona evra.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dakle, nema sumnje da će i zbog ovolikog uspeha i nastaviti sa takvom politikom i tako i treba, a jedino što nedostaje jesu uspesi i rezultati na domaćem tlu i u Evropi, što je i jeste plan za budućnost koji Gančev ima u glavi, jer je i on svestan da bi oni još više doprineli skakanju cene fudbalera i većoj prodaji.

Evo i nekih od najvećih transfera koje je Griša Gančeva uspeo da ostvari otkada je na čelu kluba:

1. Georgi Milanov - CSKA Moskva 3,5 miliona evra

2. Stanislav Manolev - PSV Ajndhoven 3 miliona evra

3. Simeon Slavčev - Sporting Lisabon 2,5 miliona evra

4. Armando Vajoši - Kjevo 2 miliona evra

5. Radostin Kišišev - Čarlton 1,9 miliona evra

6. Milivoje Novaković - Keln 1,5 miliona evra

7. Doka - Istanbul 1,5 miliona evra

8. Dimčo Beljakov i Stefan Korukov - Gacijentep 1,5 miliona evra

9. Nikolaj Bodurov - Fulam milion evra

10. Alban Buši - Adanaspor milion evra

11. Bogdan Petresku - Pjaćenca milion evra

12. Zoran Janković - Dalijen milion evra

13. Svetoslav Todorov - Vest Hem 700.000 evra

14. Dimčo Beljakov - Nirnberg 650.000 evra

15. Ivan Bandalovski - Fejenord 600.000 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    27. februar 2015 | 12:58

    Ja ovo nerazumijem pa Djuric je samo na Savicu zaradio 2 12 milki...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA