BIO JE JAČI OD SMRTI: Neverovatni detalji iz života čoveka koji je jedini pobedio ''Eksperimenta''! (VIDEO)

Kao što poznata izreka kaže, ''ništa u životu nije slučajno'', pa tako ni baš to da je Rulon Gardner bio jedini koji je uspeo da savlada Kareljina u internacionalnoj karijeri

  • 9

Tekst o ruskom rvaču Aleksandru Kareljinu izazvao je veliko interesovanje naših čitalaca, pa smo otišli korak dalje u istraživanju detalja o njemu.

Nadljudska snaga koju je ovaj šampion posedovao uticao je na to da tokom trinaest godina internacionalne karijere izgubi samo jedan meč, i to  u finalu Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine od Amerikanca Rulona Gardnera.

ZVALI SU GA "EKSPERIMENT": Niko nije verovao da ljudsko biće može da bude toliko snažno!

Čovek Eksperiment je dobio orden Svetog Save i poručio: Srbija čuva pravoslavlje! (VIDEO)

''Eksperiment'' je u finalu rvao sa ozbiljnom povredom, ali i pored toga se veliki broj ljudi iz sveta rvanja slaže u oceni da je Kareljin trebalo da dobije taj meč. Amerikanac je slavio na poene odlukom sudija, a i vi možete da pogledate snimak cele borbe i da procenite sami da li je su bili u pravu.

Kao što poznata izreka kaže, ''ništa u životu nije slučajno'', pa tako ni baš to da je Gardner bio jedini koji je uspeo da savlada Kareljina.

Olimpijski šampion iz Sidneja je tokom svog života je često upadao u nevolje, a čak četiri puta je bio nadomak smrti, ali je uspevao da prebrodi pad aviona, automobilsku nesreću, da preživi ubod strele u stomak...

Rulon Gardner je rođen 16. avgusta 1971. godine u Aftonu, u državi Vajoming. Fizičku snagu i psihičku stabilnost stekao je još u ranom detinjstvu gde je radio na porodičnoj farmi. Osnovini posao mu je bio prevrtanje teških bala sena, a slobodno vreme je koristio za plivanje uzvodno.

Već tada je počela Rulonova ljubav prema rvanju. Tako je sa braćom odmeravao snagu, a poraženi bi morao da preuzme veći deo posla.

Foto: Wikimedia/Tim Hipps Foto: Wikimedia/Tim Hipps

Prvi put kada mu je život bio ugrožen bio je u trećem razredu osnovne škole. Njegovi roditelji su bili izvan grada, a on se na času opšteg poznavanja prirode doneo strele. Prilikom objašnjavanja razredu nesrećnom okolnošču je jednom uboo sebe u stomak. Hitno je odveden u bolnicu, a doktor je rekao da je imao sreće jer je za malo promašio vitalne organe.

Drgugo veliko životno iskušenje bilo je dve godine nakon čuvene pobede u Sidneju nad Kareljinom. Gardner je bio ljubitelj zimskih sportova, pa je sa nekolicinom prijatelja vozio motorne sanke u planini. U jednom trenutku se odvojio od grupe i izgubio. Pokušavajući da pronađe prijatelje upao je sa svojim sankama u ledenu reku.

Nije mogao dalje da se kreće, pa je odlučio da napravi privremeno sklonište i da čeka spasilački tim da ga izbave. Mnogi su mislili da je umro, ali je pronaćen posle 18 sati u svom improvizovanom skloništu, usled čega je doživeo hipotermiju i teške promrzline.

Foto: Wikipedia/C.M. Lynch Foto: Wikipedia/C.M. Lynch

U 2004. godini je doživeo saobraćajnu nesreću. Dok je išao na trening rvanja svojim motociklom, udarila su ga kola. Iako je preleteo preko krova automobila, iz udesa je izašao sa lakšim povredama uz manje ogrebotine i ugruvanost.

Godinu dana kasnije napisao je autobiografiju u kojoj je opisao svoju rvačku karijeru u grčko-rimskom stilu, kao i teške životne momente u kojima je bio na ivici smrti.

U knjizi nije mogao da napiše o svom poslednjem bekstvu od smrti, kada je 2007. godine preživeo pad aviona. U letelici je bio sa bratom Leslijem i pilotom Rendijem Bruksom. Leteli su preko jezera, kada se avion naglo srušio u vodu.

Pad aviona su preživeli, ali bilo je potrebno domoći se daleke obale u ledenom jezeru. Gardner nije bio dobar plivač i plašio se za svoj život. Brat i pilot su mu pomogli da se zajedno domognu obale.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Nisam bio nervozan zbog temperature vode u jezeru. Bio sam srećan što sam živ jer sam upravo preživeo pad aviona - ispričao je Gardner kasnije medijima o toj situaciji.

Trojna delegacija je plivala više od sat vremena kako bi došla do obale. Kada su se domogli kopna već je bio mrak, a odeća im je bila mokra. Noć su proveli bez odeće, skloništa i vatre. Ujutru ih je pronašao lokalni ribar, koji je pozvao spasioce. Lekari i članovi spasilačkog tima su se čudili da su posle takve nesreće prošli bez povreda opasnih po život, uglavnom su imali hipotermiju i povrede ekstremiteta.

- Potrebno je samo pola sata u ovako hladnoj vodi da osetite efekte hipotermije, a činjenica da su plivali sat vremena i to posle pada aviona, i da su proveli noć bez skrovišta, odeće i vatre je prilično neverovatna. Ako su ovi momci mačke koje imaju devet života, mislim da su upravo iskoristili po tri - rekao je posle njihovog spašavanja rendžer Stiven Lakesen.

Foto: Wikimedia/Tim Hipps Foto: Wikimedia/Tim Hipps

Kada su ga novinari pitali kako komentariše to što je tokom života nekoliko puta izbegao smrt, Gardner je rekao - Mislim da imam mnogo sreće, nakon svega kroz šta sam prošao.

Rulon Gardner je tokom svoje rvačke karijere bio olimpijski šampion 2000. godine, i šampion sveta  2001. godine, a na OI u Atini je došao do bronze. Nekoliko puta je bio šampion SAD, a svojoj bogatoj rvačkoj karijeri dodao je i osvajanje Pan američkih igara.

Kasnije je učestovao i u MMA borbama, a bio je i stručni komentator NBC-a za prenose rvanja.

Osim bogate sportske karijere ima i visoko obrazovanje, pošto je diplomirao psihologiju na Nebraska-Linkoln univerzitetu.

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • geler

    11. mart 2015 | 20:23

    sve je prebrodio i onda su ga nategli "prijatelji"nagovorivsi ga da uzme kredit od banke na 3 mil. dolara i da otvori gym /spa centar u nekoj selendri u Vajomingu,posao je propao,morao je bankrotirati i sve njegove stvari ukljucujuci i ovu zlatnu medalju prodane su na aukciji u Solt Lejk Sitiju,kao i tri harlija,dva hamera i jos neke sitnice...

  • Krivokapic Nikola

    11. mart 2015 | 21:02

    Sta reci,sem da su ovo dva KOLOSA.Debeli amer nije slucajno dosao u finale,Aleksandar je konacno naisao,na nekoga sebi ravnog.Nijanse su odlucivale,ja na zalost,nisam merodavan da presudim,da li je amerikanac zasluzio pobedu.

  • mali

    11. mart 2015 | 19:35

    Neznam,ali po meni ja msm da Rus za nijansu dominirao! Alo želim da vidim sta misli još ljudi! Iako moram priznati da si obadvojica vrhunski rvac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA