Vujošević u problemu! Ukoliko ga sudije prijave, evo sta ga čeka po Zakonu!

Trener Partizana suočava se za potencijalnom krivičnom tužbom ukoliko arbitri podnesu prijavu zbog njegovih izjava na konferenciji za novinare po završetku trećeg meča plej-ofa

  • 59

Duško Vujošević bi zbog izjava na konferenciji za medije posle trećeg meča plej-ofa protiv Zvezde, u kojima je zapretio i sudijama, mogao da snosi i krivičnu odgovornost za delo ugrožavanje sigurnosti na osnovu člana 138 Krivičnog zakonika.

- Da li se plašite da bi posle ovih izjava mogli da da budete kažnjeni od strane ABA lige? - pitali su novinari Vujoševića na konferenciji za novinare, nakon što je u više navrata kritikovao sudije.

- Je l' vi mislite da ovo pričam kao alibi ili u afektu? I vi ste gledali utakmicu, da li se plašite da to napišete? - uzvratio je strateg crno-belih kontrapitanjem.

Trener Partizana je na konferenciji za novinare bio besan na arbitre posle poraza svoje ekipe u trećem meču plej-ofa od Crvene zvezde. Nije bio zadovoljan delegiranjem Ilije Beloševića i Sretena Radovića, za koje je izjavio da su podobni za crveno-bele, ali je potom dao zapaljivu izjavu koja se može protumačiti kao pretnja.

OVO SU OZBILJNE PRETNJE: Vujoševićeve izjave više nemaju veze sa sportom!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Suđenje je posebno poglavlje na ovim utakmicama. Delegira se za meč uvek raspoloženi Belošević za Zvezdu, takođe i Radović. To nije osnovni razlog poraza, ali je bio veoma važan faktor. Zvezda se svim sredstvima bori za Evroligu. Videli ste i sami kakvi su faulovi svirani. Kompenzuje se.

- Oni se igraju sa sudbinom mnogih ljudi, ali ne znaju da se tako igraju i sa svojom sudbinom, a isto važi i za delegate koji ih delegiraju – izjavio je trener Partizana.

Zbog ovih izjava, koje se mogu protumačiti kao kao pretnja arbitrima, Vujošević može snositi i krivičnu odgovornost na osnovu Krivičnog zakonika, gde se izjave mogu podvesti pod krivično delo ugrožavanje sigurnosti, i to potencijalni kvalifikovani oblik iz stava 2. člana 138.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ugrožavanje sigurnosti - Član 138 Krivičnog zakonika

(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema više lica ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ukoliko arbitri smatraju da su im u Vujoševićevim izjavama izrečene pretnje, mogu da podnesu krivičnu prijavu. Ukoliko to urade, Tužilaštvo bi formalno moralo da se izjasni, i u tom slučaju bi trenera Partizana pozvalo na informativni razgovor, u kome bi objasnio na šta je mislio kada je izjavio da se arbitri i delegati igraju svojom sudbinom.

Krivično delo ugrožavanje sigurnosti goni se i po službenoj dužnosti, tako da i samo Tužilaštvo može da sprovede istragu i eventualno podigne optužnicu, ali se to izuzetno retko čini, tako da je malo verovatno da će do toga doći.

Glavno je pitanje da li bi Tužilaštvo Vujoševićevu izjavu tumačilo kao pretnju (po život i telo) arbitara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Charlie

    19. april 2015 | 17:49

    Prodavac magle i trener bez rominga je opet demonstrirao agresiju i siledzijstvo kao i igraci kk secanje nis koje je tako vaspitao da mucki udaraju Zvezdine igrace za sta postoje i verodostojni snimci. To je taj moral zar ne ? Svi imamo oci pa smo kako rece najveci tvorac zla u sportu i sami videli histericne i siledzijske nasrtaje igraca kk secanje nis na igrace Zvezde. Pavlovic je u najmanju ruku morao da bude iskljucen, kao i Muric,Milutinov i jos neki ‘’lepo vaspitani I korektni’’ igraci kk proslost nis. Da su sudije sudile po pravilima svi oni bi bili iskljuceni zajedno sa njihovim instruktorom od koga takvo ponasanje i pocinje. A pozivati se na sudije je posle svega vidjenog vrhunsko licemerje i nevidjeni bezobrazluk mapetovaca iz kk secanje nis. Rekao sam vec da je partizan najvece zlo na ovim prostorima, a i sire uvezeno iz Zagreba. Uz to demagog je na konferenciji za stampu pocinio i ozbiljno krivicno delo za koje je zaprecena velika kazna zatvora.Eto prilike za drzavne organe da pokazu da je Srbija pravna drzava i da ce siledzija biti priveden pravdi i procesuiran, kao sto bi bio slucaj sa obicnim gradjanima ove zemlje. Ko stiti Vujosevica i zasto jos uvek nije saslusan u vezi krivicnog dela koje je javno pocinio ? Prvo poziv na terorizam i pretnja da ce dinamitom braniti stadion koji nikada nije bio u vlasnistvu kluba iz Zagreba, pa sada jos i pretnja smrcu sudijama i onima koji ih delegiraju. Sto je mnogo, mnogo je. Ovo je sada ozbiljan ispit za drzavu i nadlezne drzavne organe, kao i za celnike aba lige koji bi trebalo da se oglase i kazne siledzije koje su sinoc demonstrirale vec poznato i vec mnogo puta vidjeno crno belo mafijasenje.

  • Zeljko

    19. april 2015 | 17:37

    Vujosevica ne sme niko da kazni, on moze da prica sta hoce jer je zasticni beli medved.

  • Dragan

    19. april 2015 | 17:40

    Vidim da ce opet biti gepekovanja sudija i ulazenje u svlacionicu kod sudija u poluvremenu. On cuva da ne izadju a Danilovic "razgovara" sa sudijama. Zasto nije sinoc napustio parket ako mu sudjenje nije odgovaralo?! Pavlovic zasluzio min.tri iskljucenja,Macvan i Muric tehnicke ali nije sudjeno tako. A i Belosevic je poznat kao grobar ko zna koliko im je puta pomogao do sada pa i sinoc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA