ABA liga postaje Premijer liga?

Za razliku od ABA, u kojoj su klubovi većinski vlasnici, u novoj Ligi koju predlaže FIBA, ne bi imali nijednu akciju. Najviše telo Premijer košarkaške lige - Skupštinu, činilo bi sedam članova, po jedan iz nacionalnih saveza i jedan iz FIBA koji ima pravo na veto odluka svih organa!

  • 3

Evropski ogranak Svetske košarkaške federacije (FIBA) nacionalnim savezima u regionu poslao je nacrt osnivačkog akta i Statuta novog regionalnog takmičenja, takozvane Premijer košarkaške lige, prenose Večernje novosti. Osnivači "PKL" sa sedištem u Podgorici, bili bi savezi šest bivših republika SFRJ.

Predlog FIBA se poprilično razlikuje od dogovora klubova iz regiona sa nacionalnim savezima.

Lisac najavio: Pripremamo novi koncept ABA lige!

Naime, prema ideji FIBA, projektovano je da osnovni kapital iznosi 8.000 evra ukupno, od čega bi savezi uneli po 1.200 evra, a FIBA 800. Prema tome, svaki savez bi imao 15%novoformiranog društva, a FIBA deset odsto vlasništva.

Za razliku od ABA, u kojoj su klubovi većinski vlasnici (uskoro će biti ozvaničena i upravljačka transformacija u korist klubova), u novoj Ligi ne bi imali nijednu akciju. Najviše telo PKL, Skupštinu, činilo bi sedam članova, po jedan iz nacionalnih saveza i jedan iz FIBA koji ima pravo na veto odluka svih organa!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Suština je da bi sve bi bilo u rukama jednog čoveka, i to ne ni iz saveza, ni iz klubova, nego iz FIBA!

POČEO RASKOL! Najjače evropske lige uključujući i ABA odbile kalendar FIBA!

Bord direktora bi brojao 15 članova, osam koje daju klubovi (po dva najbolja iz Srbije i Hrvatske), šest su iz nacionalnih saveza i opet jedan iz FIBA. Izvršni direktor (sa platom od 3.000 evra) bira se na četiri godine.

Bodiroga: Ne treba nam ABA liga, Đilasu sam rekao sve što sam imao

Što se sportskog dela tiče, svaki od 12 klubova (učestvuju samo iz regiona), pre starta šampionata moraće da uplati depozit od 20.000 evra. U svim sezonama 11 licenca će se raspoređivati po sistemu: Srbiji i Hrvatskoj tri, Sloveniji dve i jedna BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

ĐILAS: Ako nas FIBA i kazni, to se ne odnosi na ovogodišnje EP!

Na debiju bi Srbija dobila jedno mesto više zbog najboljeg ukupnog učinka u aktuelnoj. Ta jedna licenca bi bila "promenljiva" , a dva su predloga kako bi se dodeljivala, ili savezu čije ekipe imaju najbolji zbirni učinak u tri sezone sezoni, ili bi se organizaovao turnir.

Za sada je nejasna prohodnost ka Evropi, mada se pominje da bi najbolji igrali u Evroligi i Evrokupu, bez jasnih brojeva. Takođe se navodi mogućnost da bi šampioni iz državnih prvenstva mogli u kvalifikacije u Evroligu.

Foto: Abaliga Foto: Abaliga

FIBA PORUČUJE: Evroliga je pretnja po evropsku košarku!

Iako je prethodnih godina bilo mnogo kritika na račun Evrolige i ABA što su postavljale i neke van sportske uslove za učestvovanje u njihovim takmičenjima, prema Statutu PKL klubovi, osim rezultata na parketu, moraju da ispune i tehničke detalje propisane pravilama FIBA.

O svemu ovome ipak konačnu reč daće klubovi i savezi. Nezvanično u Sloveniji i Makedoniji su već odbili ovaj predlog.

Za utorak je zakazan sastanak srpskih klubova,KSS i predsavnika FIBA, koja je predlog osnivačkog akta poslala svim savezima još pre sedam dana, ali koji, bar našim klubovima do ponedeljka nije prosleđen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doka.cz

    28. april 2015 | 12:14

    Ma,kakva premijer liga,kakva Fiba???Postala je smesna organizacija,videli da uleb ima dominacuju,velike se pare okrecu pa sad oce oni(Fiba) da uzimaju.Veliki klubovi i lige ih ignorisu,pa sa kim bi mi igrali tu evro ligu,sa timovima iz bugarske,letonije,rumunije...Za godinu,dve trazili bi da se i kosovo prikljuci toj ligi i sta onda?!?Nego,samo transformacija aba lige i igranje u ulebu sa realom,barsom,olimpijakosom...

  • Mcdonalds

    28. april 2015 | 11:54

    Koji reket majko mila...nemozete vi kako hocete nego mi cemo vam reci...

  • VETO

    28. april 2015 | 22:45

    To su izmislile države koje su DEMOKRATSKE...licemerje u celom svetu i to od kad je sveta i veka...veto...j.b.lo vas veto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA