STOJAKOVIĆ: Baksuzi Divac i Radmanović krivi su što nisam treći put bio najbolji trojkaš u NBA ligi!

Bivši reprezentativac Jugoslavije govorio o najboljim momentima iz svoje karijere

  • 11

Nekadašnji košarkaški reprezentativac Srbije Predrag Stojaković gost je emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem", u kojoj je govorio u najvažnijim momentima u svojoj karijeri.

Peđa je u četiri od osam NBA sezona postizao u proseku više od 20 poena po meču, positgao je više od 1000 trojki, tri puta je učestvovao na NBA All star meču, i dvostruki pobednik takmičenja u šutiranju trojki.

Treći put je bio jako blizu pobede u šuterskom takmičenju van linije za tri poena.

- Iza mene su bili Divac i Radmanović, baksuzi. Pa sam izgubio. U paketu idu i jedan i drugi, ne zna se ko je veći baksuz.

OVAKO JE STOJAKOVIĆ CEPAO MREŽICE: Prisetite se takmičenja u šutiranju trojki na kojima je Srbin pobeđivao! (VIDEO)

Usledilo je pitanje o specifičnosti Stojakovićevog šuta.

- Mi šuteri specifično razmišljamo - ako ubacujemo 90 odsto sami bez odbrane, znači da će na utakmici ući oko 40 odsto. Nikad se ne zna, ali daje ti samopouzdanje. Jednom sam na trening došao, iz svlačionice, stajao sam na ćošku i iz zezanja počeo da šutiram. I to traje, traje, pa je jedan iz uprave kluba posle 15 minuta dotrčao i rekao da jebilo više od 50 pogođenih zaredom.

Foto: TV Prva Foto: TV Prva

Stojaković je svoju bogatu karijeru okončao 2011. godine, a u decembru prošle godine su Sakramento Kingsi zvanično povukli njegov dres sa brojem 16.

- Nisam gledao unapred 15 godina, nego sam svakodnevno postavljao nove ciljeve, da budem bolji igrač, i da dostignem neke naše reprezentativce. Dok si mlad igrač, bitno je da imaš svog mentora - rekao je Stojaković na početku emisije.

Priča sa Kingsima počela je 1996. godine.

- Sve se brzo izdešavalo, preko noći smo postali plej of ekipa. Dolaskom Vebera, Divca i slobodnih agenata, brzo smo počeli da igramo dobru košarku, i sami smo osetili da možemo mnogo. Divac je imao harizmu da spoji grupu, i to je bilo važno na početku, a onda smo jedni drugi korigovali - rekao je Stojaković, koji je istkao važnost dobrog trenera.

- Ti ako imaš budalu za igrača, možeš da imaš trenera Fila Džeksona koliko hoćeš. Bitno je da imaš prave momke. Pa to nije tajna ko su budale, budale se same eksponiraju. Bilo je igrača koji to rade iz marketniških razloga, ali znaju koji im je posao, a ima i onih koji se izgube u igri sa medijima, i zaborave čime se bave.

Foto: TV Prva Foto: TV Prva

Arhineprijatelj Kingsa u to vreme bili su Los Anđeles Lejkersi, koji su Stojakovićev tim porazili u plej of seriji.

- Možda smo i nesrećni kad su tada igrali Šakil i Kobi, dva najbolja igrača na tim pozicijama u tim godinama. Krećemo ipak od samih sebe, od onih grešaka koje smo pravili. Bez obzira na naše karijere, vraćamo se na rezultate koje nismo ostvarili i žalimo za time.

Ivanoviću, a verovatno i svima nkoji su ga slušali, nisu mogli da veruju da je jedan od najboljih NBA šutera govorio tako da je nebitno šta je sve ostalo radio u karijeri. A onda je Stojaković brzo pojasnio:

- Da bi bio uspešan, moraš da budeš gladan, i željan većih uspeha i da se ne zadovoljavaš postignutim. Kada razmišljam šta nisam ostvario, razmišljao o seriji sa Lejkersima, kada smo bili na vrhuncu a nismo osvojili NBA titulu.

Foto: TV Prva Foto: TV Prva

Nekoliko godina kasnije je Peđa osvojio NBA prsten, ali u dresu Dalasa.

- Kažu da su to košarkaški bogovi dodelili onima koji su to zaslužili. Bez obzira na tu moju sreću u Dalasu da se tu zadesim, ali nije to bio osećaj protagonistički kao u Sakramentu. Bez obzira na to, stvarno je odlično završiti karijeru sa NBA prstenom - rekao je Stojaković.

- Moj najveći kvalitet bio je volja za radom. I kad sam došao u Zvezdu, tadašnji trener nam je utulio u glavu da bez rada nema rezultata. Opsednut sam bio radom, jer sam uvek mislio da će mi trening dati dobre rezultate. U Zvezdi sam treninrao po pet-šest sati dnevno. U NBA sam malo smanjio, navikao sam se na bolji život - kroz smeh je rekao Peđa i pojasnio sistem rada u Americi:

- Ti ako ne daješ rezultate, dolaze novi momci da te zamene. Kao psi. U Dalasu je po organizaciji najbolja ekipa u NBA. U šali sam jednom rekao stjuardesi da volim suši. Na sledećem putovanju na mom sedištu je bio suši. Vodili su se time da daju sve svojim igračima, i da nemaju izgovora za neuspeh. Ne bi bila fora da se naši ugledaju na to - dodao je Peđa kroz šalu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA