KO JE MISTERIOZNI VLADA FORTUNA? Čovek koji rečima pomaže sportistima (FOTO)

Ovo je priča o čoveku kome je posao podrška ljudima da ostvare najviše ciljeve u životu i karijeri * On je lajf kouč čiji su saveti bili od velikog značaja za mnoge poznate sportiste u Evropi, ali i u Srbiji

  • 1

Iza svakog uspešnog tima stoji uspešan trener, ali ko stoji iza trenera? Ko brine o njegovim usponima i padovima?

U slučaju Čukaričkog i šefa stručnog štaba novog osvajača Kupa Srbije Vlade Milojevića to je, pored njegovih najbližih, i čovek čija je specijalnost da održava mentalnu čvrstinu i životnu energiju njegovih klijenata na najvišem nivou.

STRELAC POBEDNIČKOG GOLA ZA ČUKARIČKI: Žao mi je što nisam podigao trofej sa Zvezdom na Marakani!

Ime mu je Vlada Negovanović. Sebe voli da zove i Vlada Fortuna, i njemu, takođe, iako to tek stidljivo pominje, pripadaju zasluge za najveći uspeh u istoriji kluba sa Banovog Brda. Njegovo zanimanje je ''Lajf Kouč'', a ovo je njegova priča...

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kada ste počeli da sarađujete da Milojevićem?

- Radimo već 12 ili 13 utakmica, on je sjajan momak. Inače, znam ga još kao dete iz Aranđelovca, kada je igrao fudbal, imao je samo 6 godina. Voleo je da dribla, gledao sam treninge tada jer moj brat je bio stariji godinu dana, pa su igrali zajedno kao klinci...

Kakvo ste mišljenje formirali o treneru Čukaričkog za to vreme?

- Vladan Milojević će biti najtrofejniji srpski fudbalski trener u narednih 10 godina. Mlad je, intelgantan, hrabar. Sve ima, a i mene....

Foto: Vlada Negovanovic Foto: Vlada Negovanovic

Da li ste, možda, radili i sa nekim od igrača Vladana Milojevića ili sa ekipom, neku grupnu seansu?

- Ne, oni ni ne znaju da ja postojim.

Da li ste mu dali neki poseban savet pred meč sa Partizanom?

- Nažalost ne mogu reći ništa o tome jer to je privatna stvar. On je inteligentan čovek, koji želi da bude svetski trener i zato ima svetskog mentora.

Koliko je danas uopšte sportistima, uspešnim ljudima i onima koji bi to želeli da budu, potreban mentor?

- Imati mentora ili mentalnog trenera je danas od ogromnog značaja za uspešnu i srećnu karijeru. Svako ko želi da napreduje u svom poslu treba da ima dobrog mentora. To je praksa na zapadu i nije slučajno da skoro svi vrhunski sportski treneri u SAD i u Evropi imaju jednog. Sve je podređeno rezultatu i od njega se živi, tako da je pomoć sa strane od ogromnog značaja.

ČUKARIČKI OSVOJIO KUP SRBIJE! Zvezdino dete srušilo Partizan u finalu za istorijski trijumf "brđana"! (VIDEO)

Foto: Vlada Negovanovic Foto: Vlada Negovanovic

Kakva je situacija kod nas po tom pitanju?

- Pored toga što se ne radi na tom polju postoji i doza zebnje kada je u pitanju rad na mentalnoj jačini. Mnogi fudbaleri mešaju pojam psihologije i mentalnog sportskog treninga. Psiholog obično radi sa bolesnim ljudima dok mentalni sportski trener radi samo sa zdravim sportistima, kojima je potrebno još više samopouzdanja i koncentracije. U Srbiji se ne radi ni mentalno ni ''life coaching'', pa igrači često ne znaju kako da se nose sa svim tim izazovima, nemaju izgrađenu strukturu.

Da li mislite da biste mogli da pomognete, recimo, fudbalskoj reprezentaciji Srbije da postiže bolje rezultate?

- Niko me još nije zvao iz Fudbalskog saveza Srbije, ali dobiću ga jednog dana, jer moja pozitivna energija i glas drži više od 90 minuta. To je njima i te kako potrebno, jer mnogi od njih daju samo 75 % svojih mogućnosti na internacionalnim utakmicama. Isto je bilo i u Portugalu. Nešto mora da se menja i ja stojim na rasplaganju. Da sve ono što Nemci već godinama primenjuju za uspeh, bude i deo stvarnosti u srpskom fudbalu.

O vašem minulom radu i uspesima u radu sa sportistima malo se zna. Nabrojte, za kraj razgovora, neke kojih se uvek rado prisećate.

- Pre par godina sam radio sa crnogorskim reprezentativcem Mladenom Kašćelanom, tada igračem novog prvoligaša Ludogoreca. Osvojili su prvenstvo i kup, a poslednja utakmica je odlučivala o tituli. Protivnik je pogodio tri stative, ali ne i gol... Radio sam i sa Aleksandrom Dragovićem, autrijskim reprezentativcem, u vreme najvećeg uspeha Bazela koji je tada igrao polufinale UEFA Kupa. Njemu sam pomogao da napravi najveći transfer u istoriji švajcarskog fudbala. Radio sam sa njim 172 utakmice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(M. Bogovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bolest

    22. maj 2015 | 22:55

    Vlasnici cuke su dva velika grobara,koja su u upravnom odboru hokejaskog kluba partizan,iz pouzdanih izvora znam da je mec dogovoren!a za uzvrat iduce godine 6poena od cuke plus neki igraci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA