SRPKINJA RAZOTKRILA NAJVEĆU SPORTSKU PREVARU: Ona je srušila američkog heroja! (VIDEO)

Betsi Kramar Andreu je ekskluzivno za Telegraf ispričala kako je razotkrila prevaru svojevremeno najboljeg bicikliste sveta Lensa Armstronga

  • 11

Jedna od najvećih sportskih prevara veka nikada ne bi bila otkrivena da nije bilo jedne Srpkinje... Tačnije, Amerikanke srpskog porekla.

U pitanju je Betsi Kramar Andreu, supruga nekadašnjeg biciklicte Frenka Andreua koji je vozio sa Lensom Armstrongom u timu.

Otkrivena tajna dopingovanja Lensa Armstronga!

Betsin otac je poreklom iz Banatskog Novog Sela nadomak Vršca i nikad nije krio svoje poreklo čak i kada je otišao u Ameriku. Uvek je sa decom razgovarao na srpskom. Njegova surpuga, Betsina majka je Slovakinja koja je takođe odlično pričala srpski.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Upravo je Betsi Kramar Andreu bila jedan od prvih svedoka u otkriću da je američki biciklista Lens Armstrong izgradio karijeru koristeći nedozvoljena sredstva.

Ona je za Telegraf ispričala kako je došlo do situacije da učestvuje u raskrinkavanju jednog od najvećih sportista Amerike ali i sveta.

- Sve je počelo 1996. moj suprug Frenki i ja bili smo dobri prijatelji sa Lensom i posetili smo ga u bolnici kada je imao rak. Tom prilikom je on lekaru priznao da je uzimao razna sredstva - hormone i steroide. Ja sam bila šokirana - rekla je Kramer Andreu i dodala da je ona već tada shvatila da je upravo doping uzrok Armstrongove bolesti.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

BESRAMNI ARMSTRONG: Opet bih koristio doping, vratite mi titule Tur de Fransa!

Kramer Andreu rekla je da je 1999. godine saznala da se i njen suprug dopingovao eritropoetinom (EPO), jer je upravo Armstorng tražio da svi iz tima budu na dopingu kako bi pravili bolje rezultate i pomogli njemu da pobeđuje.

Ali na njeno insistiranje njen suprug je prestao sa tom praksom, zbog čega je odmah bio izbačen iz Armstrongovog tima.

- Prosto sam pobesnela kada sam saznala da je i Frenki koristio EPO. Rekla sam mu da mora da prestane sa tim i on mi je obećao da će okrenuti novi list. On je tada izbačen iz Lensovog tima, jer da biste bili u Armstrongovoj ekipi, morali ste da se dopingujete.

- On je bio vlasnik ekipe i držao je u džepu i vozače, trenere i novinare koji su pisali o biciklizmu. To nema nigde na svetu - ispričala je Kramer Andreu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Armstrongu oduzeta francuska Legija časti!

Tada je rešila da krene u brobu protiv njega.

- Bila je to 2000 godina, nisam znala kome da se obratim jer nisu postojale doping agencije u Americi, ni nacionalna ni svetska.

- Međutim, novinar Džordž Volš me je pronašao i ja sam mu kao izvor ispričala sve što znam o dopingovanju Armstronga i cele ekipe, a on je to kasnije objavio u tekstu „LA Confidential“

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Tada je počelo da se odmotava to klupko i da se polako skupljaju dokazi. Na kraju je on sam priznao da je uzimao doping, ali sada i dalje nastavalja da laže i obmanjuje narod zašto je to radio i pokušava da sebe postavi kao žrtvu...

- Armstronga su na primer, novac i moć potpuno promenili. Kao da je iz njega počelo da izvire samo zlo, postao je pravi sociopata, bez saosećanja za druge - rekla je Kramer Andreu.

Pogledajte i video intervju.

(Dragutin Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    25. jul 2015 | 18:31

    Amerikanci su najveći korisnici dopinga a ne podležu kontroli to svi znaju.U raznim sportovima nigde ih nema,a na olimpijadi ili svetskom prvenstvu odjednom najbolji ili međunajboljim.

  • Dada

    25. jul 2015 | 17:30

    Americki timovi su na svim takmicenjima izuzeti od doping kontrole, za njih je sve to normalno...

  • Ogi

    25. jul 2015 | 17:42

    Uvijek na kraju dodje do zene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA