Prva skajraning trka na Šar planini

Na najtežoj skajrejs stazi samo je 32 takmičara završilo trku u potrbenom vremenu

  • 0

Prva prekogranična skajraning trka na prostorima bivše Jugoslavije održana je 2.avgusta 2015. god. na Šar planini, na graničnom prostoru Kosova i Makedonije.

Preko 70 takmičara iz 9 zemalja startovalo je iz centra Štrpca i duž najviših vrhova Šar planine krenulo ka cilju u Starom Selu u Makedoniji.

Vertikalni kilometar: Planinska trka za najspremnije! (FOTO)

Na ovom neuporedivo najtežem skajrejsu u okviru Skajraning lige Srbije, svega 32 takmičara je završilo trku u limitu.

Stazu od 33,5 km i 2.450 m uspona, najbrže je prešao i zasluženo osvojio prvo mesto Marjan Bonev iz Makedonije za 4 sata i 30 min.

Tri minuta nakon njega kroz cilj je protrčao Nenad Živković iz Srbije, dok je treće mesto zauzeo Duško Momić iz Srbije sa vremenom od 4 sata i 37 min. Zanimljvo je napomenuti da se Momić gubio po jednom delu grebena iznad Livadičkog jezera, što samo govori da bi finiš bio žestok da tu nije izgubio vreme i energiju s obzirom da je njegova taktika bila da se čuva do kraja i da jako finišira.

Foto: skyruning Foto: skyruning

Tri dame koju su jedine završile trku u predvidjenom limitu su Marina Nikolić iz Srbije sa vremenom od 6 sati i 25 minuta, Vedrana Jerić Miloš iz Hrvatske kao drugoplasirana i vremenom od 6 sati i 39 min. Treće mesto zauzela je Ana Milosavljević iz Srbije sa vremenom od 6 sati i 45 min.

Kao što je i sam pobednik rekao, svi koji su danas trčali i prešli stazu su pobednici.

Foto: skyruning Foto: skyruning

Najviši vrhovi, Piribreg, Sejmenska kula i Ljuboten, prelepa lednička jezera, netaknuta priroda, fenomenalno vreme na dan Sv. Ilije, brojni izletnici i trkači koji su uživali na stazi pokazali su pun potencijal Šar planine za aktivan odmor i boravak u prirodi. Šar planina je i dalje jedna od retkih planina sa raznovrsnom florom i faunom, na kojoj se mogu videti medvedi, divokoze, sitnija divljač, pa čak i najređa vrsta – ris.

Verige sveta”, povezale su i danas narode iz ove oblasti, pokazale lepote stranim takmičarima i dokazale da svi zajedno možemo bolje i zdravije živeti na ovim prostorima, promovisati sport, boravak u prirodi, druženje i saradnju. Šarplaninski skajrejs organizovali su NGO Beli vuk – Štrpce Kosovo, TREX Makedonija i Skajraning asocijacija Srbije.

Foto: skyruning Foto: skyruning

Pored glavnih organizatora trke, aktivno su učestvovali i pokrovitelji kao i suorganizatori: USAID-SBEP Skoplje, Kosovo, opština Jegunovce i Štrpce, ministarstvo za sport kao i ministarstvo za povratak Kosova.

Šarplaninski skajrejs predstavlja trku sa puno potencijala za dalji razvoj i napredak, kao i početak saradnje u prekograničnom regionu i realizaciju zajedničkih projekata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA