Predstavljamo potencijalne rivale Partizana: Nijedan Grobar ne želi neku od ove dve ekipe na žrebu! (VIDEO)

Crno-beli će u petak od 12 časova saznati ime protivnika u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona

  • 27
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Partizan samo korak deli od sna zvanog Liga šampiona. Na tom putu će crno-belima stajati jedan od pet mogućih protivnika, koje će dobiti u petak od 12.00 na žrebu, koji će se održati u Nionu.

>>> KOGA PRIŽELJKUJU GROBARI? Ovo su potencijalni rivali Partizana u plej-ofu!

Partizan na žrebu neće biti nosilac, pa će dobiti potencijalno težeg protivnika. Mogući rivali kluba iz Humske su Bazel, Seltik, Apoel, Bate Borisov i Dinamo Zagreb.

Ko su protivnici koje navijači priželjkuju, a koje žele da izbegnu?

>>> BOMBA U PARTIZANU: Rajković prelazi kod crno-belih za napad na Ligu šampiona?

>>> PALA KRV U HUMSKOJ: Grobari se brutalno tukli tokom meča sa Steauom! (FOTO)

NAJMANJE POŽELJNI RIVALI

Ipak, brojevi i koeficijent u Evropi ne daju potpunu sliku, tako da ćemo se detaljnije pozabaviti mogućim protivnicima crno-belih, kada su u pitanju jačina igračkog kadra, trenutna forma, kao i istorijat Partizanovih duela protiv njih, ili rivala iz njihovih zemalja.

1. BAZEL - APSOLUTNI FAVORIT

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Protivnik koga ni po koju cenu ne žele ni navijači, ni igrači, niti stručni štab Partizana jeste šampion Švajcarske - Bazel.

Ubedljivo najbolji švajcarski klub je posednjih godina izuzetno uspešan, ne samo u svojoj zemlji, već i u Evropi, gde je redovan učesnik grupne faze Lige šampiona. Nedavno je u Ligi Evrope stigao čak do polufinala, gde ga je izbacio Čelsi, koji je kasnije i osvojio takmičenje.

Bazel je do plej ofa stigao pobedama nad šampionom Poljske Lehom iz Poznanja sa 3:1 u gostima i 1:0 na svom terenu.

Najbolji igrači Bazela su centarfor Bril Embolo, krilni napadač Škeljzen Gaši, golman Tomaš Valjčik, naš reprezentativac Zdravko Kuzmanović, iskusni napadač Mark Janko, kao i iskusni kapiten, Matijas Delgado, a tu je i čuveni argentinski štoper Valter Samjuel.

Bazel sa klupe predvodi Urs Fišer, koji forsira napadačku formaciju 4-2-3-1, u kojoj centralnog napadača igra neko od robusnih centarfora, sa okretljivim veznim redom i brzim i opasnim krilima po bokovima.

Partizan se nikada u istoriji nije sastajao sa Bazelm, a nema sumnje da bi svi kojima je crno-bela boja u srcu voleli da tako ostane i posle plej-ofa. Crno-beli su se u istorijatu evropskih duela samo jednom sastali sa ekipom iz Švajcarske, i tada su neslavno završili, pošto su poraženi u dvomeču protiv Tuna. Na JNA je bilo 1:0 za Partizan, dok je u revanšu Tun bio ubedljiv i sa 3:0 izbacio Partizan iz plej-ofa Lige Evrope 2013. godine.

Partizan u eventualnom dvomeču protiv Bazela ima najmanje šansi za plasman, ali i ukoliko budu prikazali igru kao protiv Steaue, ali i bolju, mogu se nadati i povoljnom rezultatu. Podsetimo i da je u plej-ofu kvalifikacija 2010. godine na žrebu najmanje poželjan rival Partizanu bio Anderleht, pa su crno-beli preko njih uspeli da se domognu grupne faze Lige šampiona.

2. DINAMO ZAGREB - HRVATI FAVORITI I MOGUĆI VANFUDBALSKI PROBLEMI

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iako je prema koeficijentu najslabiji od mogućih rivala, za Partizan bi najboje bilo da izbegne Dinamo Zagreb, zbog vanfudbalskih stvari. Poslednjih godina smo bili svedoci nemilih scena na tribinama u duelima visokog rizika na ovim prostorima, a poslednji takav slučaj bio je na meču Srbije i Albanije u Beogradu.

Nešto bolje, ali ni malo napetije bilo je u mečevima Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ali sa ništa manje iskazane mržnje na tribinama, gde je angažovano nikada veće obezbeđenje, kako bi se sprečili neredi, a pritom gostujućih navijača nije ni bilo u Zagrebu i Beogradu.

Nema sumnje da bi i Grobari i BBB želeli da budu na Maksimiru odnosno JNA u slučaju eventualnih duela, a u tom slučaju bi neredi bili neminovnost. Jedino rešenje za ovaj eventualni duel visokog rizika jeste da se navijačima zabrane gostovanja, kao što je to bilo i sa navijačima PAOK-a, pre nekoliko godina, kada je trebalo da gostuju u Zagrebu.

>>> DAJTE NAM PARTIZAN: Navijači Dinama žele crno-bele u plej-ofu Lige šampiona (VIDEO)

Takođe, ne treba zaboraviti i šta se Partizanu dogodilo 2007. godine, kada je u kvalifikacijama za Ligu Evrope igrao protiv Zrinjskog, ekipe iz Bosne i Hercegovine, za koju navija hrvatsko stanovništvo iz Mostara. Posle velikih nereda u Mostaru tokom utakmice i sukoba navijača dve ekipe, Partizan je izbačen iz Evrope, iako je u duelu protiv Zrinjskog bio uspešniji ukupnim rezultatom 11:1.

Kada je u pitanju istorijat duela protiv Dinama, navijači Partizana se nerado sećaju jedinog meča, posle koga ih je žreb spojio nakon rata u SFRJ. Bilo je to u kvalifikacijama za Ligu šampiona 1997. godine, kada je Partizan ispao od Dinama, kome je Tuđman tada promenio ime u Kroacija. Partizan je u prvom meču pobedio sa 1:0, ali je u revanšu teško poražen sa 5:0.

Partizan je posle rata igrao u Evropi i sa još jednim hrvatskim klubom - protiv Rijeke 1999. godine i tada je ubedljivo eliminisao ekipu sa Kantride pobedama od 3:0 u Beogradu i 3:1 u Rijeci.

Dinamo se nije proslavio u Evropi u ova dva kola u duelima protiv Luksemburske Fole i Moldea, ali se ipak domogao plej-ofa. U ekipi koju poslednjih nedelja potresaju mnoge afere vezane za prvog čoveka kluba Zdravka Mamića, koji je bio uhapšen, zatim pušten iz zatvora plaćanjem 1,5 miliona evra.

Ipak, i pored svih problema sa kojima se susreće, Dinamo ima veoma kvalitetan tim, sa nekolicinom izuzetno kvalitetnih stranaca, i veoma talentovanih hrvatskih klubova.

PROTIVNICI PROTIV KOJIH PARTIZAN MOŽE DA SE NADA PROLASKU

3. SELTIK BLAGI FAVORIT

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šampion Škotske je protivnik koji se može svrstati u ''zlatnu sredinu'' kada su u pitanju poželjni i nepoželjni protivnici među navijačima Partizana. Seltik je nesumnjivo veliko ime, sa velikom tradicijom, ali poslednjih godina i ne može da se pohvali preterano dobrim rezultatima na evropskoj sceni. Poznato je kako ih je prethodne sezone UEFA nagradila prolaskom protiv Legije, iako su u dvomeču protiv šampiona Poljske brutalno poraženi.

Ne blistaju ni u kvalifikacijama ove sezone, pošto su se protiv šampiona Arezbejdžana - Karabaha provukli sa minimalnom pobedom na svom terenu od 1:0, dok je u gostima bilo 0:0.

Ekipa sa Seltik parka ima izuzetno kvalitetnu odbranu, i crno-belima ne bi bilo lako da je probiju, pošto najbolji igrači tima Ronija Deile čine igrači iz poslednje linije - Van Dijk, Skot Braun, Emilijano Izagire, Mihael Lustig... U ofanzivi se ističu ofanzivni vezista Kris Komons, kao i napadački duo Entoni Stouks i Stefan Šćepović, bivši fudbaler Partizana.

Ne treba smetnuti sa uma i to da se stariji navijači Partizana sa lepim uspomenama sećaju jedinih duela protiv Seltika, koji su odigrani 1989. godine. Partizan je pobedio prvom meču sa 2:1, a on se odigrao u Mostaru, na neutralnom terenu po zahtevu UEFA, zbog nereda navijača prethodne sezone.

U revanšu u Glazgovu prošao posle fantastične utakmice, gde su poraženi sa 5:4, ali su zahvaljujući golu Slađana Šćepovića u 89. minutu prošli dalje zahvaljujući golu u gostima.

Zbog svega navedenog, Partizan bi imao bar ravnopravne šanse za plasman u grupnu fazu ukoliko mu rival bude Seltik. Šampion Škotske bi u svakom slučaju, bar na papiru, imao ulogu favorita.

4. APOEL - ŠANSE 50 - 50

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kiparski šampion ne igra u stilu od pre nekoliko sezona, kada je napravio ogrmono iznenađenje plasmanom u četvrtfinale Lige šampiona. APOEL je na jedvite jade prošao dalje u duelu 3. kola protiv šampiona Danske Mitjilanda, od koga je poražen sa 1:0 u revanšu u Nikoziji, ali je prošao dalje zahvaljujući golu u gostima više, gde je pobedio sa 2:1.

Ekipu sa klupe predvodi Portugalac Domingos Pasijensa i u svojim redovima ima veliki broj stranaca u kome dominiraju napadač Luis Leal, koji ima pasoš Portugalije, a inače je sa Sao Tome i Prinsipea. Pored njega ističu se Semir Stilić, povremeni reprezentativac BiH, kao i golman Roj Voterman iz Holandije. Tu je još nekoliko Brazilaca, Španaca i Portugalaca.

Kiprani predstavljaju pravu legiju stranaca. Iako nisu ona prepoznatljiva sila od pre nekoliko godina, koja je iznenadila celu Evropu, ekipe sa ovog podneblja važe za veoma nezgodne i sa njima srpski klubovi poslednjih godina imaju velike probleme u evropskim duelima.

Dva takva pamte i Grobari. Jedan od njih bio je baš protiv Apoela 2009. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada su Kirpani prošli dalje ukupnim rezultatom 2:1. U Nikoziji je bilo 2:0 za Apoel, dok je u Beogradu Partizan slavio sa 1:0.

Pre nekoliko sezona je Partizan neslavno prošao i u duelu protiv AEL-a iz Limasola, koji je porazio crno-bele u oba duela 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona 2012. godine. Pobedili su sa 1:0 u oba meča.

Ukoliko Partizanov protivnik bude APOEL, crno-beli se mogu nadati plasmanu u Ligu šampiona, ali ne smeju ni pod koju cenu da potcene protivnika, iako više ne pružaju partije po kojima su postali prepoznatljivi u Evropi.

5. NAJPOŽELJNIJI PROTIVNIK - BATE BORISOV - PARTIZAN FAVORIT

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Partizan se nikada do sada nije sastajao sa Bate Borisovim, niti sa bilo kojim timom iz ove zemlje. Bate je do plej-ofa došao tako što je u drugoj rundi eliminisao irski Dandalk, a u trećoj mađarski Videoton, ali ni u jednom od ova dva duela nisu preterano dominirali i pobedili su sa golom razlike u ukupnom rezultatu.

Ono što Partizanu može biti potencijalni problem, ukoliko ga žreb spoji sa Bateom, jeste to što je šampionat Belorusije uveliko u toku. Prošlo je do sada 14 kola, i Bate je ubedljivo prvi i nema ni jedan poraz. Od 14 utakmica pobedio je na 12, a dve su završene nerešenim rezultatom. Bate je izuzento jak na domaćem terenu, i zahvaljujući tome je i prošao dalje u prethodna dva duela.

Važe za čvrstu ekipu, u kojoj je defanzivac i najbolji igrač - u pitanju je Denis Poljakov, centralni defanzivac. Šampion Belorusje je ekipa sa iskusnim igračima, a kapiten je Dimitri Liktarovič, koji ima čak 37 godina. Za Bate nastupaju i dva srpska fudbalera, bivši levi bek Zvezde - Filip Mladenović, koji važi za jednog od najboljih igrača u ekipi. Pored njega je tu i štoper Nemanja Milunović, bivši fudbaler Borca iz Čačka i Mladosti iz Lučana.

Iako važe za čvrstu i iskusnu ekipu, Partizan bi protiv Bate Borisova bio favorit, i crno-beli se sasvim sigurno nadaju da će ih kuglice na žrebu u petak spojiti protiv šampiona Belorusije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

KOEFICIJENT U EVROPI

Ako gledamo prema koeficijentu u Evropi,koji poseduju ovi klubovi, najteži rivali su raspoređeni ovim redosledom:

1. Bazel (Švajcarska) - 84.875

2. Seltik (Škotska) - 39.080

3. APOEL (Kipar) - 35.460

4. BATE Borisov (Belorusija) - 35.150

5. Dinamo Zagreb (Hrvatska) - 24.700

Koeficijent Partizana je 14.775.

VREDNOST EKIPA NA TRŽIŠTU

1. Bazel - 53.100 000 evra

2. Dinamo Zagreb - 52.000 000 evra

3. Seltik - 47.600 000 evra

4. APOEL - 7.780 000 evra

5. BATE Borisov - 17.050 000 evra

Prema ovom parametru sa specijalizovanog sajta za procenu vrednosti fudbalera na tržištu - Transfermarkt, Partizan je bolji od APOELA i Bate Borisova, jer je vrednost crno-belih procenjena na 20.400 000 evra.

(D.U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • leka

    6. avgust 2015 | 21:45

    Koji Grobar ne želi Dinamo? Mislim da komentar nije na mestu i da se nijedan Partizanovac tog duela ne plasi, naprotiv dobro bi nam dosli, posto bi bili napaljeniji da ih oderemo.

  • Predrag

    6. avgust 2015 | 19:51

    Ne slazem se. Najvise bih voleo Seltik ili Dinamo Zagreb. Mislim da smo bolji od svih, jedino je Bazel za izbegavanje... Svi iz tog prvog sesira treba da se pribojavaju Partizana. Posle duze vremena, igramo odlicno. Doslo je vreme za naplatu nekih starih dugova. Zato - dajte nam Dinamo! Da se malo igramo... Liga sampiona je realnost!

  • Box

    6. avgust 2015 | 19:58

    Mi nismo favoriti bilo koju ekipu da dobijemo , al ako odigramo kao protiv steaue onda se netraba bojati ni jedne ekipe... Prolazimo sigurno tada ! Samo lade glave da se igra jer mi nema sta tu da izgubimo, a svi oni imaju i to dosta da izgube... Zato cemo i igrati ligu sampiona!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA