Šećer i veštački zaslađivači su jako opasni! Da li postoji alternativa?

Ni veštački zaslađivači nisu adekvatno rešenje kao zamena za šećer jer sadrže neke materije koje su štetne po zdravlje

  • 3

Zaslađivači su koncentrovane materije slatkog ukusa koje služe za zaslađivanje hrane i napitaka. Kako šećer veoma stetno utiče na zdravlje ljudi potrebno je naći adekvatnu zamenu.

Ogroman problem sa šećerom leži u tome sto su ljudi izgubili osećaj za umerenost, pogotovo su neobazrivi kada su deca u pitanju dozvoljavajući im količine koje nisu podobne za njihovo zdravlje.

Neki od prirodnih zaslađivača su javorov sirup i stevija. Javorov sirup ima visok sadržaj minerala koji povoljno utiču na zdravlje srca i smanjuju nivo holesterola u krvi.

Stevija je ekstrakt lisća biljke, poboljsava rad štitnjače, organizma i glavni je neprijatelj karijesa. Minimum je 50 puta slađi od šećera, a bez kalorija.

Otporna je na visoke temperature i nema nus pojave.

Foto: Promo Foto: Promo

Dobar je izbor za dijabetičare i za ljude sa prekomernom težinom.

Vestački zaslađivači su sintetičkog porekla, par stotina puta slađi od običnog šećera, oni takođe nemaju kalorijske vrednosti.

Najpoznatiji je aspartam. Koristi se u većini namirnica i napitaka.

Aspartam se na temperaturi od 33 stepena u digestivnom traktu razlaze na otrovne materije koje su stetne po zdravlje i mogu izazvati jake glavobolje, znojenje, umor, otežano disanje, vrtoglavice, depresiju, svrab, tumor na mozgu i mnogo, mnogo drugih stvari.

Dobro pripazite sledeći put za kojim zaslađivačem ćete da posegnete, jer bi vaše zdravlje trebalo da vam bude na prvom mestu.

Foto: Promo Foto: Promo

(Vladica Jovanović trener i vlasnik u fitnessclubvladica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA