DRAGULJ SRPSKE ATLETIKE: Slatka Jana (11) ima više titula nego godina (FOTO) (VIDEO)

Zbog njene dominacije na atletskim takmičinjema, ova mlada sportistkinja podseća na poznatog Jamajkanca jer "kao od šale" ubedljivo pobeđuje svoje konkurentkinje. Hrabra i perspektivna Šapčanka je zaslužila da čujete malo više o njoj i o njenim uspesima

  • 9

Prethodnih dana oči svetske sportske javnosti bile su uperene u Peking gde se održavalo Svetsko prvenstvo u atletici. Divili smo se umeću i brzini Bolta, Van Nikerka, Jegoa, kao i nama "bližih" Španovićeve, Perkovićeve, Tuke, Kolašinca. Iza svih ovih vrhunskih sportista i zvezda stoji ogroman rad i volja, pre svega njih samih, ali i trenera, roditelja i svih ostalih koji su na neki način pomogli na tom putu od blatnjave staze ili prašnjave sale, do velikih atletskih dvorana i stadiona.

 

Jedna takva priča, koja će nadamo se za desetak godina imati sličan epilog, je o mladoj atletičarki Jani Isailović iz Šapca.

 

VIŠE NEMA STRAHA, IDEM NA SVE ILI NIŠTA: Ivana nam je otkrila svoj novi zadatak - već za ovu nedelju! (FOTO) (VIDEO)

 

Jana je članica Atletskog kluba "Cer", i iako ima tek 11 godina, iza nje su brojne pobede na "Krosu RTS", "Krosu Partizana", dvoranskim mitinzima u Novom Sadu, "Mitinzima prijateljstva" u Sremskoj Mitrovici, Međunarodnoj uličnoj trci u Brčkom i drugim takmičenjima.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Jana se prvenstveno priprema za kratki sprint mada odlično trči i duže sprinterske discipline, kao i kroseve i ulične trke.

 

Trenutno u svojoj generaciji nema pravu konkurenciju, pa se takmiči i u starijoj konkurenciji među mlađim pionirkama (uzrast do 14 godina).

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Nedavno je u Sremskoj Mitrovici na mitingu istrčala dva sjajna rezultata i to – 8,56 sekunde na 60 metara i 45,39 sekunde na 300 metara.

 

Ovih dana priprema se za predstojeće Prvenstvo Srbije za mlađe pionirke koje će se održati krajem septembra. Trčaće u disciplini 60 metara.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Žika Opanković, Janin trener, svoju ljubav prema atletici preneo je na mnogu šabačku decu.

 

- Ona je vanserijski potencijal. Od malih nogu se videlo da je veoma talentovana za sport, posebno za atletiku. Odlična motorika, osnovna brzina, refleks, izdržljivost, sve su to njene odlike. Krasi je jak voljni momenat. Izrazito voli da trenira i ne bira uslove. Ono što je jako bitno, Jana ima veliku podršku roditelja koji veruju u njene mogućnosti ali i u moj rad i zalaganje. Hoću da kažem da Jana sve ove uspehe postiže sa samo 4 treninga nedeljno. Tvrdim to odgovorno iako znam da mi mnogi neće poverovati, ako nas mimoiđu neki pehovi, od nje očekujem vrhunske rezultate u budućnosti.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Dotakavši se uslova u kojima Jana i drugari treniraju, trener Opanković će pomalo razočarano.

 

- Uslovi u kojima treniramo u Šapcu su ispod svakog nivoa za iole ozbiljan rad. Treniramo najčešće u šumi Letnjikovac, nadomak grada. Uvek napolju, zimi i leti a vrlo često po mraku, po kiši i vetru. Niti u Šapcu postoji adekvatna sala za zimski rad, niti bismo mi mogli da je platimo. Spletom nekih okolnosti naš AK "Cer" (jedan od dva atletska kluba u gradu) ostao je bez dinara pomoći od Grada. Sve finansiraju roditelji a to je veliko opterećenje za njih. Što se opreme tiče, tu sam maksimalno improvizujem i dosta toga sam pravim. Teško je, ali mi ne odustajemo. Zbog Jane, ali i Ksenije, Simone, Stefana i još dosta dobre i talentovane dece koju treniram.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Jana je sa 6 godina počela da trenira atletiku. Odlučila se za "kraljicu sportova" kada je na opštinskom takmičenju predškolaca osvojila prvo mesto.

 

Pored mnogobrojnih medalja, neki uspesi su joj posebno dragi.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

- Najviše sam ponosna na lični rekord na 300 metara koje sam pretrčala za 45,39 sekunde u avgustu, na atletskom mitingu u Sremskoj Mitrovici - kaže Jana za Telegraf.

 

 

Mladoj i perspektivnoj Šapčanki je idol Jusein Bolt, Jamajkanac koji je jedan od najdominantnijih sportista poslednjih par godina.

 

Janin nedosanjan san, koji je i tako blizu ostvaranja, je učestvovanje na nekoj od budućih Olimpijada u dresu Srbije.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Kaže da se već priprema za nastup na Evropskom prvenstvu za mlađe kategorije, koji se održava sledeće godine u češkom gradu Brno.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

Janu čekamo da malo poraste pa da je pratimo na svim velikim atletskim takmičenjima na malim ekranima, da je bodrimo, budemo uz nju, da nam donosi osmehe na lice. Mlada atletičarka će po svemu sudeći da izraste u kvalitetnu sportistkinju.

 

Zapamtite njeno ime - Jana Islailović. 

 

Pogledajte video:

 

 

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu! 

 

(M.M. / N.I.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krajina

    1. septembar 2015 | 23:56

    O ovoj maloj sam vec cuo, ipak se dobar glas daleko cuje. Cestitke

  • Ina

    1. septembar 2015 | 22:40

    Bravo!!!

  • Dragan

    1. septembar 2015 | 21:43

    Nema komentara, nije zanimljivo dete koje je perspektiva, da su u pitanju raspali partizan I zvezda satirali bi se od pisanja. Samo napred mala, ja ti zelim svu srecu ovog sveta I da uspes u svojim namerama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA