ISTORIJSKI: Srbija u finalu Fed kupa, Ana i Jelena blistale u Moskvi

Naše teniserke pobedile su Rusiju u polufinalu i za trofej svetskih prvakinja će se boriti na gostovanju aktuelnim šampionkama Čehinjama 3. i 4. novembra

  • 0

Srpske teniserke su u finalu Kupa federacije, koji važi za nezvanično svetsko ekipno prvenstvo pod okriljem Međunarodnog teniskog saveza. Ana i Jelena su danas na šljaci moskovske dvorane "Megasport" blistale kao kada su ne tako davno bile prvoplasirane na listi.

Srbija je savladala Rusiju 3:1 i igraće prvi put za trofej. Biće 3. i 4. novembra gost prošlogodišnjeg pobednika Češke, koja je u polufinalu kod kuće pobedila Italiju.

Posle prvog dana bilo je 1:1, a onda je Ana donela prednost našem timu, pošto je bila uspešnija od Anastasije Pavljučenkove - 3:6, 6:0, 6:3. Zatim je Jelena odigrala vrhunski protiv Svetlane Kuznjecove i Ruskinje su ostale bez šanse da nadu za finale traže u dublu. Jankovićeva je pobedila 6:1, 6:4.

Jelena i Ana su podsetile na dane kada su bile rivalke za prvo mesto svetske rang-liste. Ivanovićeva je u prvom meču posle šokantnih 0:5, napravila sjajan preokret i pokazala da su problemi sa samopouzdanjem prošlost. Jelena je očitala lekciju staroj rivalki Svetlani Kuznjecovoj i po ko zna koji put dokazala da je ona potpuno druga teniserka kada igra u reprezentaciji, jer tada za nju nema nepobedivih.

Podsetimo se i kako je krenula renesansa ženskog tenisa u Srbiji na krilima Jelene i Ane. Pre samo pet godina, Srbija je u Bugarskoj igrala "treću ligu" svetskog reprezentativnog tenisa, tačnije turnir Evroafričke zone. Bili smo u istom košu sa selekcijama poput Estonije ili Slovenije. Tek 2008. ušli smo u Svetsku grupu broj dva pobedom nad Hrvaticama, a konačno smo do elitne Svetske grupe stigli 2009. godine pobedom nad Španijom.

Zanimljivo, Srbija je prvi meč u Svetskoj grupi odigrala baš protiv Rusije. Bio je to jedan od retkih duela kada su Ana i Jelena zajedno igrale u reprezentaciji, a Ruskinje su nas "ohladile" usred Beogradske arene. Činilo se da nikada nećemo dočekati da Jankovićeva i Ivanovićeva prihvate zajedništvo i timski duh. Karijere su im krenule nizbrdicom i izgledalo je kao nemoguće da jednog dana opet ujedine snage i napadnu titulu svetskih šampiona.

U jednom momentu sve je spalo na mlade snage Aleksandru Krunić i Bojanu Jovanovski, koje su sačuvale reprezentaciju ispadanja iz druge svetske grupe u onom triler duelu sa Kanadom. Upravo su te dve devojke pokazale Ani i Jeleni kako se bori za državni grb.

Konačno, Ivanovićeva je prihvatila timsku igru i pridružila se Jeleni, Bojani i Aleksandri u pohod na svetski vrh. Mnogi su ih otpisali pred gostovanje u Moskvi, jer se zna kakav tim imaju Ruskinje i koliko su bile dominantne u prošlosti. Proradio je čuveni srpski inat i Moskva je zanemela.

Sada ih samo korak deli od osvajanja jedinog teniskog trofeja koji u poslednjih pet godina nije došao u Srbiju. A, možda eventualni trijumf nad Čehinjama bude inicijalna kapisla za veliki povratak Ane i Jelene u sam vrh svetskog tenisa. Uostalom, koliko je puta Novak Đoković rekao da mu je osvajanje Dejvis Kupa bio trenutak kada je prelomio u glavi i uverio sebe u to da može da vlada svetom.

Protiv Čehinja mogu mnogo da dobiju. Mogu zauvek da ostanu zlatnim slovima upisane u istoriju srpskog i svetskog tenisa. To su one iste devojke koje su pre samo nekoliko godina smenjivale na vrhu svetske rang-liste. Sve što se kasnije dešavalo morale bi da zaborave. Pobeda u Moksvi može da bude novi početak srpskih teniskih heroina, koje definitivno nisu rekle zbogom najvećim trofejima i koje definitivno mogu opet da prodrmaju svetski tenis. Uz njih će stasati i Bojana i Aleksandra i, daj Bože, za koju godinu biti glavne uzdanice u nekom sličnom pohodu Srbije ka osvajanju Fed kupa.

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA