GEJ IGRAČI U AMERIČKOM FUDBALU: Ružičasta Superboul parada za tačdaun u svoja 4 zida (FOTO)

Osnovno pitanje glasi: da li hipermuževnost koja vlada svetom najpopularnijeg sporta u Sjedinjenim Državama odbija homoseksualce, ili su oni prisutni u njemu samo ne smeju da "izađu iz ormara"? Kako god bilo, tek je nekolicina igrača priznala da je gej, a i to tek nakon profesionalne karijere

  • 1

Američki fudbal je sport u kome, verovatno više nego u bilo kom drugom, vlada mačo atmosfera u kojoj se promovišu samo tri stvari: hipermuževnost, hipermuževnost i hipermuževnost.

U tom i takvom okruženju, u kome se po svlačionicama dele pornografski časopisi i pokazuju najnoviji video-klipovi, u kome se gejevi ismevaju, u kome je sasvim normalan grupni odlazak u striptiz-barove, izrazito je teško da neko ko je homoseksualac javno prizna svoje opredeljenje.

Zbog svega toga, nijedan igrač nije "izašao iz plakara" za vreme svoje profesionalne karijere u NFL-u, a tek je nekolicina to uradila nakon penzionisanja. Situacija nije drugačija ni ako se u priču uključi univerzitetski fudbal.

Jedan od prvih koji je nakon završetka karijere javno progovorio o svom seksualnom opredeljenju bio je Dejvid Kopej, bivši raning bek San Franciska, Detroita, Vašingtona, Nju Orleansa i Grin Beja. On je to uradio još 1975. godine. Verovalo se da će postati trener, ali nije; on misli da je to zbog toga što je homoseksualac.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pre njega se saznalo za seksualnost Reja Mekdonalda koji je 1968. uhapšen u Vašingtonu zbog polnog odnosa sa muškarcem na javnom mestu, a posle njega Džeraldu Smitu, legendarnom hvataču Vašington Redskinsa koji je u trenutku svog penzionisanja držao NFL rekord po broju tačdauna postignutih od strane igrača sa svoje pozicije; on je 1986. godine umro od side bez javnog priznavanja svoje seksualnosti, no, Dejvid Kopej je bio taj koji je javnost o tome obavestio.

Ed Galager, ofanzivni tekl sa Univerziteta u Pitsburgu, 1985. godine, dvanaest dana nakon svog prvog seksualnog susreta sa drugim muškarcem, pokušao je samoubistvo zbog čega je ostao paraplegičar. Uzrok je bila depresija, jer nije mogao da pomiri sliku sebe kao sportiste sa svojim seksualnim nagonima.

Roj Simons, bivši gard Džajantsa i Redskinska, priznao je da je gej 1992. u jednoj emisiji, a 2002. godine je to uradio i defanzivni tekl Esera Tuaolo koji je devedesetih godina igrao za Pekerse, Vajkingse, Džaguarse, Falkonse i Panterse: sveukupno devet godina.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vejd Dejvis, kvoterbek koji je u predsezonama igrao za Tenesi Tajtanse i Sijetl Sihokse, a u regularnim sezonama zapravo isključivo u NFL Evropi, desetak godina nakon penzionisanja progovorio je o svom seksualnom opredeljenju.

Kvame Haris je kao ofanzivni tekl igrao šest sezona u NFL-u, i to za San Francisko Fortinajnerse i Oukland Rejderse. Nakon penzionisanja, a zbog toga što ga je bivši dečko tužio za nanošenje teških telesnih povreda, priznao je u intervjuu za CNN da je gej.

Alan Gendro (rođen 1989. godine) još je tokom karijere na koledžu svojim saigračima priznao da je gej, i bio je vodeći šuter Midl Tenesi Blu Rejdersa, ali to nije došlo do medija a on nije draftovan i nije nastavio karijeru. Desetak godina posle njega, Brajan Sims je postao prvi kapiten u istoriji NCAA koji je bio otvoreni homoseksualac (danas je poslanik u Predstavničkom domu države Pensilvanija, prvi izabrani političar u toj državi koji je osvedočeni homoseksualac).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Koner Mertens, plejskiker Univerzitetu u Vilametu, januara je 2014. godine obznanio da je biseksualac, a sledio ga je odmah narednog meseca Majkl Sem sa Univerziteta u Misuriju koji je priznao da je homoseksualac pre nego što je draftovan od strane Sent Luis Remsa 2014. godine.

Nekoliko meseci Semov dres je bio drugi najprodavaniji na zvaničnom sajtu NFL-a, ali ga je klub otpustio pre početka regularne sezone (igrao je samo probne mečeve). On trenutno, nakon kratkog boravka u Kanadskoj fudbalskoj ligi, nema angažman.

"CBS Sports" je u jednoj reportaži pre dve i po godine otkrio da u jednom timu u NFL-u postoji igrač koji nije otvoren o svom seksualnom opredeljenju, ali da su njegovi saigrači navodno svesni toga i da ih nije briga.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Istog meseca pojavila se priča i o tome da četiri igrača planiraju da zajedno javno priznaju da su gejevi, u nadi da će im biti lakše ako budu podelili pritisak. To se nije desilo.

U međuvremenu, komesar lige Rodžer Gudel je kazao da je seksualna diskriminacija u NFL neprihvatljiva, ali tek nakon što se pojavila priča da je tokom zvaničnog skautinga igrača sa koledža istima postavljeno pitanje da li vole devojke.

Kakva je situacija u našem, evropskom (pravom) fudbalu? Praktično identična. O tome u narednom tekstu.

Pratite Telegraf i na Vajberu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA