ZLATAR KAO MRAVINJAK: Održana najveća avanturistička trka u Srbiji! (FOTO)

Prethodnog vikenda na našoj planini održana 7. Trka preživljavanja

  • 1

Nakon Valjevskih i Sokolskih planina, Zlatibora, Jagodnje i Boranje, Južnog Kučaja i Mokre Gore, Sedma Trka preživljavanja se preselila na planinu Zlatar.  

Start i okupljanje učesnika bio je zakazan između hotela Panorama i Zlatarski Zlatnik na samoj planini Zlatar, a nadomak Nove Varoši. Ljubitelji prirode, avanture i izazova, sedmu godinu za redom su testirali svoje granice u novoj trci preživljavanja.

U netaknutoj prirodi planine Zlatar, preko 160 učesnika trke, rešavalo je brojne izazove - od nalaženja izvora pitke vode, paljenja vatre uz pomoć kresiva, do pravljenja skloništa u kojem su proveli noć.

Trka preživljavanja trenutno je najstarija i najveća avanturistička trka koja se organizuje u Srbiji. Trka se realizuje jednom godišnje, svaki put na drugoj lokaciji sa idejom promocije manje posećenih i divljih predela naše zemlje. Trka je podeljena u tri kategorije - Avantura, Opstanak i Porodica, koje čine timovi od 2 do 4 takmičara.

Foto: Wild Serbia Foto: Wild Serbia

Učesnici u kategoriji Avantura prelazili su trasu od 30 kilometara i mogli su da koriste mobilni internet radi lakšeg orijentisanja, pronalaženja korisnih saveta kao i da podele doživljaje sa divljeg dela planine Zlatar. Organizovano je i bonus takmičenje u kojem su učesnici pronalazili sakrivene simbole, a fotografije su postavljali na društvenu mrežu Tviter.

Takmičari su se neprestano kretali kroz guste šume, livadska prostranstva, kroz strme kanjone i pored vertikalnih litica. Nakon teške orijentacije u šumskim prostranstvima, staza je dalje vodila kroz gornji deo kanjona Mileševke da bi se opet odmetnula nazad i vratila takmičare na planinu. U samom kanjonu učesnici su išli stazicom u steni koju je isklesala vojska Republike Srbije pre više od 50 godina.

Foto: Wild Serbia Foto: Wild Serbia

Ni ovogodišnji teren nije bio nimalo lak. Staza je bila vrlo teška za orijentaciju u prvom delu, a u drugom delu zahtevna po pitanju penjanja i spuštanja niz strma brda i sam kanjon. Prelepa priroda i krajolik kroz koji su prolazili držali su takmičare motivisanim da izdrže do samog kraja.

Na kraju trke sve učesnike je čekao gulaš i zadovoljstvo ličnog uspeha za Članovi tima Mečići, Ana Milosavljević, Bojana Tomašević i Dragan Sretenović, uspeli su da pronađu, fotografišu i objave najviše skrivenih simbola u igri izazova. Oni su na taj način pokazali da se trasa može preći sa osmehom, pored izazova koje je gusta šuma i divlja priroda stavljala pred njih.

Foto: Wild Serbia Foto: Wild Serbia

Najbolji u kategoriji Opstanak, koji su za dva dana prešli oko 60 kilometara i pokazali najveću sposobnost snalaženja u prirodi su Vlada Panić, Vladimir Ranković i Dragan Stanković iz valjevskog tima Sinovi šume. Oni su demonstrirali da su fizička spremnost, mentalna snaga i snalažljivost, preduslov za preživljavanje u surovim uslovima.

Najsnalažljiviji tim u kategoriji Avantura bio je tim Seljačine, koji je osvojio najviše poena zahvaljujući svojoj snalažljivosti koju demonstriraju već nekoliko godina na Trkama.

U kategoriji Porodica koja je revijalnog karaktera, najmlađi ljubitelji prirode i 10 porodica, su takođe proveli noć pod šatorima uz vatru, na livadskoj površini kod Vodene poljane.

Foto: Wild Serbia Foto: Wild Serbia

POBEDNICI

Trka preživljavanja - Mokra Gora 2014.

Kategorija Opstanak:

1.mesto - "Sinovi šume" iz grada Valjeva (Vladimir Ranković Strelac, Dragan Stanković

2.mesto - "Volosci" iz mesta Vlasotince (Vladica Stojadinović, Slaviša Milošević, Aleksandar

3. mesto – "Hobiti" iz Beograda (Slađana Jovanović, Nikola Perać)

1. mesto - "Seljačine" iz Beograda, Valjeva i Loznice (Luka Hamza, Damjan Dakić, Gavrilo

2. mesto – „Pink Panteri“ iz Beograda (Dejan Jovanović, Stefan Manić, Dejan Mirić, Miloš

3. mesto – „Fire starters“ iz Smedereva i Vrnjačke Banje (Saša Gligorov, Matija Živanović)

1. Mesto – ekipa „Mečići“ iz Smedereva i Vrnjačke Banje ( Dragan Sretenović, Ana Milosavljević, Bojana Tomašević)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nesh_bros

    9. oktobar 2015 | 06:07

    Zlatar je prelep !!! To je prava netaknuta priroda !!! Zlatibor i Zlatar su nebo i zemlja ! Ko vozi kafice, miris rostilja, kokica, nabedjene likove neka ide na Zlatibor ! Mir, tisina, suma, stvarno netaknuta priroda, nema guzve, jezera, beloglavi sup, meandri.. Prelepo !!! Ko nije bio, za svaku preporuku !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA