SEĆATE SE? Pre tačno 16 godina odigrali smo ONAJ meč sa Hrvatima! (VIDEO)

Generacija koja je pre deceniju i po osvojila bod u Zagrebu poslednja je koja nas je predstavljala na Evropskim prvenstvima

  • 8

Znate li zbog čega je deveti oktobar važan za fudbalsku Srbiju? 

Bio je to dan velike pobede, duple pobede naše reprezentacije, tada pod imenom Jugoslavija. Istina, nije to bila pobeda, bio je to remi (2:2), ali veliki remi, remi najvećeg ponosa, vredan koliko i sam trijumf koji nam je omogućio plasman na Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji - POSLEDNJE na koje je naš nacionalni tim učestvovao do danas!

>>> Da li je moguće da se ložite na pobedu u Albaniji?

Sve generacije posle te Mihine, Piksijeve, Miloševićeve, Đukićeve i ostalih junaka sa Maksimira nisu uspele da ponove ono što su tada uspeli učenici Vujadina Boškova.

>>> Tomović: Dvesta navijača Rada pravi bolju atmosferu od Albanaca!

Foto: youtube/printscreen/Iggy Speed Foto: youtube/printscreen/Iggy Speed

Tog devetog oktobra 1999. godine u pravom fudbalskom blokbasteru strelci za naš tim bili su Predrag Mijatović i Dejan Stanković, posle teledirigovanih centaršuteva igrača utakmice Siniša Mihajlovića, mada je fer reći da su svi igrači, od Ivice Kralja, do Sava Miloševića bili heroji u neprijateljskom ambijentu krcatog zagrebačkog stadiona.

Sledeće godine igrali smo Evropsko prvenstvo, Hrvati nisu, ali od tada smo propustili četiri Evropska prvenstva! Nije nas bilo u Portugalu, Austriji i Švajcarskoj, Poljskoj i Ukrajini, propustićemo sada i Francusku...

A, gde smo 16 godina kasnije?

>>> LUDNICA NA ULICAMA: Srbi slavili u Švajcarskoj pobedu nad Albanijom! (VIDEO)

Igrom sudbine, još jedan meč punog nacionalnog naboja igrali smo baš u oktobru, skoro u dan kada i kultni meč protiv Hrvata.

Deceniju i po kasnije neki novi srpski fudbaleri doživeli su svoj "Maksimir" u Elbasanu, i pokazali su da mogu kad hoće, ali bila je to samo utešna pobeda, bez značaja za bilo šta drugo izuzev toga što je doprinela da kod naroda rasplamsa kratkoročni osećaj ekstaze zbog pobede nad "neprijateljem".

Da su naši fudbaleri i protiv Jermena, Porutgalaca i Danaca bili "napaljeni" kao i u Elbasanu sada bismo imali pravi razlog da slavimo. Ovako samo izgleda da se sportska pobeda pretvorila u politički trijumf nad Albancima.

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA