Potvrđeno: Vrhunski fudbal igraće se u najsuvljoj pustinji na svetu! (VIDEO)

Čileanski šampion Kobresal dobio odobrenje da mečeve Kopa Libertadores kao domaćin igra na svom stadionu u srcu Atakame

  • 1

Vest za istoriju čilenaskog fudbala, gradića El Salvador i FK Kobresal, glasi da će, sada je to i zvanično, taj klub igrati mečeve Kopa Libertadores na svom stadionu koji se nalazi usred pustinje Atakama!

Za one koji slabije prate dešavanja u čilenskom fudbalu, Kobresal je klub iz mesta El Salvador i nalazi na 2.500 metara nadmorske visine, na usponu ka Andima.

Kapacitet stadiona "El Cobre" je blizu 20.000 mesta, što je skoro tri puta veći broj nego što ovo rudarsko mesto broji stanovnika.

Prema poslednjem popisu u El Salvadoru živi 7.000 ljudi, čija su glavna zanimacija bioskop i fudbal.

Zbog same lokacije i specifične klime koja vlada u tom delu Čilea bilo je pitanje da li će CONMEBOL dozvoliti odigravanje utakmica pod njegovim okriljem na "El Cobreu", jer je Atakama najsuvlja pustinja na svetu, suvlja i od kalifornijske Doline Smrti čak 50 puta.

Na sreću navijača Kobresala, iz sedišta Fudbalske organizacije Južne Amerike stigle su dobre vesti.

Tako će fanovi ovog kluba biti u prilici da gledaju neke od najboljih timova Južne Amerike, kao što je prvak Brazila Korintijans, čiji su navijači već u neverici zbog činjenice da će morati da "zapucaju" u srce pustinje da bi bodrili svoj tim, koji je u grupi sa "rudarima".

Pored Korintijansa i Kobresala, u grupi 8 Kopa Libertadores, koji kreće krajem januara, je i paragvajski Sero Portenjo, dok će četvrti učesnik grupe biti poznat posle baraža.

Kobresal je pravo nastupa u Kopa Libertadores, uz još dva čileanska tima, stekao zahvaljujući prvoj šampionskoj tituli u istoriji kluba osnovanog 1979. godine. Sedam godina posle toga zabeležio je prvo i do ove sezone jedino učešće u najkvalitetnijem takmičenju Latinske Amerike.

Foto: youtube/printscreen/Marca Chile Foto: youtube/printscreen/Marca Chile

Godinu dana kasnije Kobresal je osvojio prvi od ukupno dva trofeja - Kup Čilea.

Malo je poznato da je u ovom klubu ponikao jedan od najvećih fudbalera koje je dao Čile, Ivan Zamorano, nekadašnji centarfor Real Madrida i Intera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA