Mnogi su pod pretnjama glasali za Kosovo!

Predsednik FSS imao štošta da poruči posle sramne odluke u Budimpešti

  • 25

Iako je u opširnom govoru pokušao da poslednjim nastupom zaustavi kršenje statuta i spreči skandalozan prijem takozvane države Kosovo u UEFA, Tomislav Karadžić nije uspeo.

 

Višegodišnja borba i odlaganje, očigledno davno zacrtanog plana svetski moćnijih ljudi završena je konačnim DA od UEFA za Kosovo.

 

>>> IŽIVLJAVANJE NAD SRBIJOM: Kako je Kosovo odbijeno, pa primljeno u UEFA za samo nekoliko minuta

 

>>> Savićević među prvima glasao za prijem Kosova u UEFA!

 

Karadžić je burno reagovao na dešavanja iz Budimpešte.

 

- Rekao sam u svom govoru da je ovo politička odluka i da UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju. Fudbal je danas poražen, fudbal se našao u raljama politike i ovo je potez UEFA koji može da ima nesagledive posledice po fudbal.

 

- Četiri godine FSS se borio i odbijao sve pokušaje samoproglašene države, a onda smo dobili najveći udarac od Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji prijem Kosova je bio posebno apostrofiran od strane kosovske delegacije.

 

- FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli. UEFA ima 38 članica čije su vlade priznale nezavisnost samoproglašene države i došli smo zbilja u situaciju da se borimo sami protiv svih. Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slede uputstva političara.

 

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

 

- U tako neravnopravnoj borbi uspeli smo da sprečimo promenu Statuta koja nam omogućava da nastavimo svoju borbu. I ovaj čin je neće zaustaviti, sada za sve naše ljude i klubove sa Kosova i Metohije, koji već funkcionišu u okviru našeg sistema - rekao je Tomislav Karadžić, predsednik FSS.

 

Interesantno je da je FS lažne tvorevine Kosovo prvi zatražio, a poslednji dobio prijem u međunarodne forume.

 

- Uspevali smo da spustimo rampu, ali sada se već radilo o nemogućoj misiji. Uostalom, nije tajna, mnogi delegati su bili pod pritiskom svojih vlada, jednostavno su morali da slede političke odluke, a 38 vlada zemalja članica UEFA priznale su tvorevinu Kosovo.

 

- Rekao sam i ponoviću, ovo je tužan dan za fudbal i UEFA, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima.

 

Juče Gibraltar, sada samoproglašena država Kosovo, sutra ko zna ko?

 

- FS Gibraltara je, primera radi, dobio spor protiv UEFA pred Sportskim sudom u Lozani, a sada i protiv FIFA. Bilo je onih koji su mislili ili znali da bi možda i takozvano Kosovo postupilo na isti način, a UEFA bi onda plaćala papreno izgubljeni slučaj.

 

- Nije ovo dobro. FS Srbije jeste da se fudbal igra u svakom kutku kontinenta, ali osnovna pravila i propisi moraju da se poštuju, a ne da se menjaju preko noći. UEFA je to pokušala, delegati su tajnim glasanjem odbili. Sada se postavljaju mnoga pitanja, kako će reagovati one zemlje koje nisu priznale samoproglašenu državu? Kako organizovati utakmice, po kojem protokolu, sa kojim obeležjima? Ponavljam fudbal je danas izgubio, porazila ga je politika.

 

- Zloupotrebila i nanela mu udarac koji može da ostavi trajne i nesagledive posledice za ovu igru, kao i samu organizaciju - rekao je Tomislav Karadžić, a preneo sajt FSS.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    3. maj 2016 | 14:51

    Mnogi se bez pretnje napunili dzepove ukljucujuci i savicevica.da vidimo sada ministarsvo spoljnjih poslova gde si sada IVICE DACICU.

  • Kiki

    3. maj 2016 | 15:12

    Ja razumem Vokrija bori se za svoju zemlju ali kako da razumem onu gnjidu savicevica a i novinare sa kokosjim mozgom kad sutra napisu crnogorska braca Ali verovali ili ne volim kad protiv crnogorsko ruske zgadije pisem sve najgore jer se pre dve nedelje u Kazanju u rusiji vijorila siptarska zastava Lazna braca

  • 1389 = 512

    3. maj 2016 | 15:24

    Gde si sada Vučiću, ti i tvoji zapadnjaci, hvalio si zapad puna su ti usta bila o tvojim velikim zapadnim prijateljima, malo sutra Vučko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA