Kinezi polako odustaju od surovog treniranja dece! Šta mislite zašto? (VIDEO)

Stvari u sistemu su se prilično promenile od osamdesetih i devedestih godina

  • 0

Fotografije dečaka i devojčica od šest godina koji bukvalno plaču od napora na treninzima sve su ređe u Kini. Stroga disciplina i posvećenost sportu je nešto što je vrlo karakteristično za kineske takmičare gde god da se pojave.

Sportske škole, koje su otvarane s ciljem da se stvaraju olimpijski šampioni koje su bile izuzetno popularne, u ovoj zemlji su se smanjile.

Međutim, u zemlji je došlo do demografskih promena i nekih drugih ključnih tačaka u obrazovnom sistemu.

Sportski sistem Kine je bio izuzetno uspešan od kako su se njeni takmičari vratili na Igre 1980. godine, da bi 2008. i sami bili domaćini. Tada su kineski sportisti osvojili rekordan broj medalja, a četiri godine su bili na drugom mestu iza SAD.

Osamdesetih i devedesetih su te škole bile baš atraktivne. Ipak, sve manje kineskih roditelja je spremno da pošalje decu u sportske škole i podvrgnu ih ozbiljnim naporima, a razlog je i taj što deca popuštaju u drugim predmetima.

Zato je broj sportskih škola sa 3.687 spao na 1.990.

- Zaživelo je mišljenje da ako želiš da budeš svetski šampion, onda ne možeš da učiš. To je em pogrešno, em imamo mali broj šampiona - priča jedan od direktora škola.

Interesanto je da nacionalni sport, stoni tenis, trenira sve manje omladine - skoro za četvrtinu manje nego 1987. godine.

- Moramo da preispitamo tradicionalni sitem i model kompetativnog sporta. Reforme su spore - rekao je predsednik saveta stonog tenisa i badmintona, Liu Šanong.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA