≫ 

ZBOG ČEGA AMERI FUDBAL ZOVU - SOKER? Mi smo se prilično iznenadili odgovorom (FOTO)

Suprotno uvreženom mišljenju, koje kaže da su Amerikanci smislili ovaj naziv jer im je fudbal već bio zauzet, to nema nikakve veze sa istinom. Naziv uopšte nisu smislili Amerikanci. Nećete verovati, ali smislili su ga...

  • 0

Pravila fudbala su utemeljena u Engleska od strane Fudbalske asocijacije 1863. godine, a ovaj sport - danas "najvažnija sporedna stvar na svetu" - prvobitno je često nazivan i asocijacijskim fudbalom, ne bi li se napravila razlika između drugih sportova koji su takođe nazivani fudbalom, a pre svega da bi se znalo da se ne misli na "ragbijski fudbal", kako je ragbi u prvo vreme često nazivan.

 

E, od tog naziva asocijacijski fudbal i vodi poreklo reč soker.

 

Ona je nastala 1880-ih godina na Oksfordu, dakle, u Engleskoj, kao skraćenica od reči "asocijacija" sa dodatkom takozvanog oksfordskog sufiksa "-er", koji su kolokvijalno i šaljivo dodavali mnogim rečima studenti ovog prestižnog univerziteta još od oko 1875. godine.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

U pitanju je stoga žargonski dodatak, sličan sufiksu "-ra" koji se poslednjih godina u Beogradu dodaje mnogim rečima (pa je tako Fejsbuk - "fejsara"); trebalo bi napomenuti da je i ragbi nazivan "rager" (i to na početku češće nego ragbi, ako je verovati sportskom novinaru iz tog doba E. V. Sventonu), a da je i sam fudbal nazivan "futer", pa čak i "toger".

 

Za smišljanje reči soker verovatno je zaslužan Čarls Vreford Braun, koji će kasnije biti i kapiten engleske fudbalske reprezentacije, za koga se kaže da je voleo da se igra žargonskim skraćenicama.

 

U slučaju sokera, autor je uzeo treće, četvrto i peto slovo iz reči "asSOCiation" i dodao sufiks "-er". Prvo slovo je izbačeno jer bi konačan proizvod bio težak i neprirodan za izgovor, što je protivno logici slenga.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

U prvih stotinu godina od kako je naziv soker smišljen, korišćen je bez ikakvih problema i kontroverze, često kolokvijalno, ali i u formalnim situacijama.

 

Međutim, krajem 20. veka došlo je do reakcije i omalovažavanja te reči; sa tim su krenuli Britanci, ali su takav stav brzo prihvatili i ostali, verovatno svi ubeđeni da se radi o amerikanizmu.

 

Čak se i zemlje u kojima se reč soker regularno koristila, kao što su Australija i Novi Zeland, sada formalno prebacuju na reč fudbal.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Inače, sam termin asocijacijski fudbal nikada nije ušao u širu upotrebu, jer se fudbal kakvim ga danas znamo brzo nametnuo kao najbolji od svih "fudbala" koji su se takmičili u popularnosti.

 

Ipak, treba reći da se on krije u imenu FIFA-e; u pitanju je akronim od francuskog naziva koji glasi "Fédération Internationale de Football Association": Međunarodna federacija asocijacijskog fudbala.

 

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA