Hrvati dobijaju dva mesta u Ligi šampiona!

Sve što treba je da hrvatski klubovi prestignu rumunske, a imaju lepe šanse da to učine već ove sezone

  • 5

Hrvatski fudbal polako, ali sigurno napreduje i na klupskom planu, i blizu je jednog značajnog ostvarenja.

Naime, hrvatski klubovi će ove sezone jurišati na 15. mesto UEFA rang liste koje u sezoni 2018/19 donosi dva predstavnika u pretkolima Lige šampiona i tri u pretkolima Liga Evrope.

Prvi i to dobar start za ovu evropsku sezonu imala je Lokomotiva u Andori (3:1).

Kao što je poznato, državni koeficijent formira se prema rezultatima u prethodnih pet sezona, tako što pobeda u kvalifikacijama donosi pola boda, u grupi dva boda, a na kraju se zbir bodova deli sa brojem predstavnika zemlje u toj sezoni.

Hrvatska na startu sezone ima koeficijent 20.125, i na je 16. mestu.

Rumunija, koja drži 15. mesto i dva kluba u Ligi šampiona (kvalifikacije), ima koeficijent 21.050, a 17. Austrija zaostaje više od dva boda (17.975).

Odlučujući dvoboj u borbi Hrvatske, koja ima četiri kluba ove sezone, i Rumunije koja ima klub više, mogao bi biti međusobni okršaj Hajduka i rumunskog Iašija u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Dobra vest za Hrvate je činjenica da rumunski predstavnici u Ligi Evrope Panduri, Targu i Vitorul nisu nosioci u trećem kolu kvalifikacija, u kojem počinju takmičenje, niti su to predstavnici u Ligi šampiona Astra i Steaua.

S druge strane, Rijeka je u Ligi Evrope nosilac u svim pretkolima, a Dinamo i Hajduk u svim osim u poslednjem, dok i Lokomotiva ima dobar žreb jer je u drugom kolu čekaju Irci ili Finci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IBANJEZ PONOS HRVATSKE ZVEZDE

    1. jul 2016 | 09:36

    Kad bi iz srpske lige jos neko dodao bodove i kvalifikovo se u Ligu Evrope i Ligu sampiona.Imali bi i mi dva predstavnika.A ovako jedni samo pricaju sta je bilo pre 30,40 godina nazad.A zaboravljaju ,da ta vremena vise nikad doci nece.Makar buducih 20 godina nece biti kao nekad.PARTIZAN je jedina svetlost srpskog fudbala.To pokazuje i uefina tabela i svetska IFFHSS.

  • Kokolo

    1. jul 2016 | 09:43

    I ko se sad jos seca da su pre par godina prekinuli prvenstvo zbog neregularnosti? Oce to tako u postenoj zemlji. A kod nas titule zavise od stranke koja je u datom trenutku na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA