Kada CROSSFIT hrabrost postane iskustvo vredno poštovanja!

CrossFit-eri Srbije poslednjih godina ostvaruju sve zapaženije rezultate kako na domaćim tako i na inostranim takmičenjima

  • 6

Vežbe su uvek nepoznanica do samog početka takmičenja, ali CrossFit zajednica Srbije odlično zna ko je ko u ovom sportu i koliko je potrebno rada i discipline da bi se postigli vrhunski rezultati.

Ipak, rezultati nisu jedino što takmičare čini uspešnim i od CrossFit zajednice uvažavanim. Karakter, odnos prema CrossFit takmičenjima, hrabrost i odlučnost izdvojili su poslednjih godina dva imena koja srpska CrossFit zajednica izgovara sa poštovanjem - Milan Šalinački (43) i Đorđe Dragin (25).

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

Za njih kažu da su pravi predstavnici mlađe i starije generacije takmičara koji se nikada ne žale na organizaciju događaja, vežbe, rekvizite, suđenje, ali uvek iznenade svojim rezultatima. Prema njihovim rečima za njih je "CrossFit način života, ponašanja, mišljenja. Težak sport, u kome treba ostati i džentlmen, i prijatelj i čovek".

Đorđe Dragin, se pre 3 godine prvi put pojavio na takmičenjima i kao potpuno anoniman takmičar „oduvao“ svojim rezultatima. Svi su se pitali ko je momak iz Bečeja, grada u kome ne postoji ni jedan licencirani CrossFit trener, niti licencirani CrossFit box.

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

Znali su ga samo kajakaši jer se 11 godina bavio ovim sportom. Malo je poznato da je ulazak u svet CrossFit-a za njega bila potpuna nepoznanica. Sam, bez trenera, iskustva, opreme i rekvizita. Sve je učio putem interneta, a u očevoj mehaničarskoj radionici svojim rukama je napravio i od betona izlio prve sprave za vežbanje.

- U šumi sam tražio vratilo. Od starog konopca zamišljao vijaču. Na asfaltu sam trčao. Na reci plivao. Često sam prenosio teško kamenje sa jednog mesta na drugo, a umesto „sanki“ vukao traktorsku gumu od 80kg. Nakon 7 meseci treniranja izašao sam na prvo takmičenje. Nisam imao ništa. Ni iskustvo, ni samopozdanje, ni adekvatnu opremu, samo osećaj da ne pripadam tu i da želim da pobegnem. Ipak sam ostao, zauzeo 7. mesto i postao tema mnogih rasprava - ko sam, odakle sam, kako niko nije čuo za mene - iskren je Dragin koji danas iza sebe ima petnaest takmičenja, zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju iz Sente i za njega lično najznačajniji uspeh - najbolje plasirani srpski CrossFit-er na „Serbian Throwdown 2015“ kada je osvojio 6. mesto na ukupnom takmičenju.

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

U međuvremenu CrossFit zajednica Bečeja sada broji oko 40 članova, a 6 momaka ozbiljno trenira sa Draginom, koji drži treninge u "Urban Fitness Hangaru" u Beogradu.

On im prenosi svoje skromno iskustvo, a oni ga s vremena na vreme iznenade specijalno osmišljenim WOD-om samo za njega.

- Nedavno su mi osmislili WOD sa mojim slabim tačkama - veslanje, mrtvo dizanje, trasteri i LUS-evi. Zahvaljujući najnovijim Nano 6.0 patikama, koje su superudobne i stabilne ovakav jedan trening uspeo sam da uradim za 51 minut i 5 sekundi. Oprema je vrlo bitna ako želite da pokažete sve svoje mogućnosti i spremnost - naglašava Dragin.

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

Sa druge strane, vrlo cenjeno ime u master kategoriji je Milan Šalinački.

Za razliku od mnogih drugih sportista on sa svoje 43 godine jedini je takmičar kome je draže da učestvuje na svim takmičenjima u godini, nego da se spremi za osvajanje jedne ili dve medalje godišnje.

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

Ovaj CrossFit senior iz Vršca iza sebe ima 20 godina dugu rukometnu karijeru, trenersko iskustvo i osnivač je kluba Američkog fudbala „Lavovi“. CrossFit trenira već 6 godina, osvojio je 15 medalja, a prvi veliki uspeh mu je zlato osvojeno na međunarodnom takmičenju „Zagreb Throwdown“ 2014.

Malo je poznato da je za Milana upravo CrossFit pravi način vežbanja, logičan nastavak njegove sportske karijere, a svako novo takmičenje neprocenjivo iskustvo. Ne skriva da je željan znanja, iskustva i kontakata i da ga CrossFit najviše privlači jer je svaki trening jedna vrsta takmičenja – da li sa samim sobom, da li sa nekim prethodnim vremenom, rezultatom, nekim drugim takmičarom.

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

- Od kako sam prešao u svoju, master kategoriju počele su i medalje da pristižu. Iako mnogi misle da nam sudije na seniorskim takmičenjima gledaju kroz prste, to nije tačno. U 95% slučajeva naše vežbe se ne razlikuju od profi kategorije. Korekcije su minimalne i zavise od vrste vežbe. Broj ponavljanja i intenzitet vežbi su isti. Što se povećavaju kategorije (preko 45, 50 godina) onda se pravi lakša varijanta vežbi, smanjuje se kilaža. Što se tiče suđenja nikada nismo imali olakšice niti smo ih tražili. Smatramo da smo isti među jednakima. Samo što je u pitanju neka druga kategoriju - objašnjava Šalinački i dodaje da u velikoj meri CrossFit oprema pomaže ostvarivanju vrhunskih rezultata, ali kako je od ove godine podržan od strane Reebok-a sada može uvek među prvima da testira najnoviju opremu.

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

- CrossFit oprema omogućava da maksimalno dobro pokažete svoju formu i tehniku bilo na takmičenju ili na treningu. Ona omogućava nesmetane pokrete, pruža sigurnost da se na vama neće nešto pocepati, da vam neće kliziti noga ili propasti peta usled neke velike kilaže. Godinama sam na svim takmičenjima nosio jedne Nano 3.0 patike i bio ubeđen da Reebok nikada neće napraviti bolje od tih. Nedavno sam otkrio još bolje, a to su Nano 6.0 - taman po mojoj meri. Napred malo šire što mom stopalu savršeno odgovara i čini ga stabilnim. Udobne, izdržljive, kompaktne, jednom rečju deluju da će biti moje najdraže patike još mnogo godina - zagonetno objašnjava Šalinački.

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

Ova dva cenjena CrossFit-era su poznata po tome da se nikad ne žale na organizaciju, vežbe i odluke sudija, a za naše čitaoce objašnjavaju zašto je to tako.

- Minimalne greške se dešavaju, ali ako je takmičar vrhunski sportista on se ne svađa. Ako je u pravu on će svojim rezultatom to pokazati i neće dati povoda sudiji da mu pogrešno sudi. Sa sudijama nema rasprave. Moje je da dođem, pokažem šta znam i to je kraj priče - iskren je Dragin.

Foto: Stefan Đakovic Foto: Stefan Đakovic

- Svi smo mi ljudi i taj sudija možda nešto vidi, a možda nešto ne vidi. Moje je da radim, njegovo da sudi i ako sam vredan rezultati će se pojaviti. Sve se u životu vraća. Možda sam i ja nekad negde pogrešio, a sudija to nije video. Najvažnije je iskustvo koje stičemo i kakvi nakon toga postajemo - objašnjava Šalinački.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    1. avgust 2016 | 15:54

    Uz dužno poštovanje pomenutih sportista,red je pomenuti da je trenutno najdominantniji takmičar u Srbiji Dejan Mihajlović, rodom iz Zrenjanina, koji trenutno živi i radi u Novom Sadu. Na poslednja tri takmičenja u Srbiji okitio se zlatom.

  • IGRAC

    1. avgust 2016 | 17:33

    Da se ne zaboravi, da su spartanci medju prvima krenuli da uvode crossfit kod nas i vecina nasih i takmicara i trenera dolazi iz tog kluba

  • Crna trava

    1. avgust 2016 | 18:07

    Pozdrav za buraza Bobu i SOKOFIT!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA